Stor olycka i Skåne - en dödad


Cirka 100 personbilar och lastbilar var inblandade i en trafikolycka på A4 i Skåne vid 11-tiden på tisdagen. En person rapporteras död. Närmare 20 var skadade enligt SR Ekot.

Olyckan skedde på Tranarpsbron mellan Åstorp och Östra Ljungby. Det rådde minusgrader, halka och kraftig dimma vid olyckstillfället.

Bärgningsarbetet var omfattande och räddningstjänsten befarades ha att göra på olycksplatsen åtminstone fram till midnatt. Motorvägen är avstängd i båda riktningar. Olyckan beskrivs som en av de värsta i svenska trafikhistoria.

Sjukhuset i Helsingborg gick upp i förstärkningsläge och har beredskap att kalla in extrapersonal om så behövs. Övriga skånska sjukhus hade informerats för att vara beredda på att ta emot skadade.

Det har varit ett dramatiskt trafikdygn även för spårtrafiken. Vid tretiden på natten till tisdagen körde ett urspårat tåg in i ett bostadshus i Saltsjöbaden utanför Stockholm. En person som arbetar som städare hos en underleverantör till Stockholms Lokaltrafik har anhålls i ett tidigt skede för att ha kört iväg med tåget utan tillstånd. Anklagelserna mot kvinnan har senasre hävts och det hela har förklarats som en olyckshändelse. Kvinnan som var ensam i tåget skadades allvarligt vid olyckan. Ingen människa skadades i det påkörda huset.

Inledningsvis rapporterades tre döda, en siffra som på tisdagskvällen justerades.

Uppgiften om att kvinnan friats från misstankar om att ha stulit tåget kom under torsdagen och bekräftades under fredagen.

Från början uppgavs ett hundratal bilar vara inbladade i olyckan. Siffran skrevs sedan ner.

* Uppdaterad kl 21.46 20120118/ HB