Stor demonstration mot kärnkraft i Japan
Tiotusentals demonstranter deltog i en demonstration mot kärnkraft i Yoyogi Park i Tokyo måndagen den 16 juli. (Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Gettyimages)


Tiotusentals demonstranter samlades i Tokyo den 16 juli för att demonstrera mot kärnkraften. Det var den största demonstrationen mot kärnkraft efter katastrofen i Fukushima i mars förra året.

Med färgglada banderoller hade ett rekordstort antal, upp till 170 000 demonstranter, samlats vid Yoyogi Park enligt en av arrangörerna, Sayonara Nukes.

På sin webbsida skriver Sayonara Nukes: ”Japans miljö har förorenats och människor har tvingats lämna sina hem på grund av radioaktiv strålning. Över 80 procent av befolkningen i Japan vill inte ha kärnkraftverk. Det finns redan tillräckligt med elektricitet. Vi kan dra in på elen och hushålla med den. Det är ingen mening med att insistera på en energi som offrar människors liv och hälsa. Energi bör finnas för folket. Vi har fått nog av kärnkraftverk som bara tillgodoser en liten grupps rättigheter och intressen.”

Demonstranterna krävde att regeringen stoppar befintliga kärnkraftverk, alla planer på nybyggnationer samt lägger ner kärnkraftverk som använder plutonium, det mest radioaktiva och farliga ämnet. Istället bör man övergå till naturligare energiplaner.

Demonstranterna höll upp skyltar på engelska eller japanska där det bland annat stod: ”Skydda det mest värdefulla, människorna”, ”Nej till kärnkraft”, ”Inga fler Hiroshima. Inga fler Nagasaki. Inget mer Fukushima”.

På sin webbsida skriver den berömda kompositören och musikern Ryuichi Sakamoto: ”Nu har den värsta olyckan i historien väckt oss ur vår slumrande tillvaro där vi trodde att man kan använda kärnenergi fredligt. Nästa steg är att bevisa för världen att människor och kärnenergi inte kan samexistera, vare sig det gäller vapen eller elektricitet.”

Sakamoto höll tal vid mötet på måndagen. Även nobelpristagaren i litteratur, Kenzaburo Oe, höll ett tal där han gav skarp kritik till premiärminister Yoshihiko Noda för att han vill fortsätta med onödiga kärnkraftverk och ställa upp för ett omval.

Både på söndagskvällen och på måndagen gick larmet på Oi kärnkraftverk, vilket ytterligare underblåste allmänhetens känslor mot kärnkraft.

Den första larmet indikerade en ökning av trycket i reaktor 4:as kyltank, men enligt ett uttalande från Kansai Electric Power Co (Kepco), fanns inga säkerhetsproblem. Företaget utförde en kontroll och kom fram till att det inte var någon fara. Det andra larmet berodde på en krånglande hjälpmotor i reaktorns nödgenerator, enligt Kepco.

En nyligen publicerad rapport kallar Fukushima-olyckan en katastrof orsakad av människan, åberopande maskopi med nukleära företag, en kultur av att blint följa  myndigheter och en önskan att enbart förlita sig på kärnkraft.

Förra veckan markerades slutet på Japans korta kärnenergiuppehåll då reaktor 3 på Ois kärnkraftverk återupptog full drift. En andra reaktor planeras att vara i full drift inom kort.

Översatt från engelska