Stor ansamling av kinesiska trupper längs gränsen mot Vietnam
Ett fordon för trupptransport i Kunming i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Kinesiska nätanvändare har postat flera foton som visar hur den kinesiska militären rör sig mot gränsen till Vietnam. (Weibo.com)


Kinesiska soldater, stridsvagnar, lastbilar, artilleri och bepansrade transportfordon sågs vara på väg mot gränsen mot Vietnam den 16 och 17 maj. Personer som bor nära gränsen har tagit bilder på den militära uppladdningen, som är ännu ett led i den senaste tidens ökade spänningar mellan de två länderna.

Bilderna som tagits och lagts ut på nätet visar bland annat fullt stridsutrustade soldater på järnvägsstationen i Chongzuo. Enligt en kommentar på internet åkte de tåg från Chongzhuo till Pingxiang, som ligger precis vid den vietnamesiska gränsen. Enligt samma kommentar är gränsposten Huu Nghi också stängd nu.

En bild, som togs inuti ett passagerartåg, visar kinesisk militär som förbereder artilleri för transport på ett järnvägsspår. Andra visar kinesiska soldater och militärfordon som färdas på lervägar.

Bilderna visade sig vid närmare granskning ha dykt upp på internet helt nyligen. De flesta indexerades av Google under lördagen.

Tillsammans med ögonvittnesrapporter formar bilderna ett intryck av vad taiwanesiska medier kallade en ”ändlös ström” av kinesiska trupper.

En internetanvändare med användarnamnet Zhiyuan0703 uttalade vad många redan har sagt på kinesiska sociala medier: ”Det kommer snart att bli en konflikt mellan Kina och Vietnam.”

Trupprörelserna kommer samtidigt som antikinesiska protester i Vietnam har blivit allt mer omfattande och våldsamma. De började förra veckan, när det kinesiska statliga oljebolaget CNOOC placerade en oljerigg i havet 120 sjömil från Vietnam, nära de omstridda Paracelöarna.

Det började med att ett hundratal personer protesterade i Ho Chi Minh-staden förra lördagen, och på söndagen var det mer än 1 000 personer i Hanoi som protesterade, något som senare ledde till upplopp. Demonstranterna har sedan dess bränt ner fabriker som ägs av utlänningar. 21 personer har enligt uppgift dödats, varav åtminstone en kinesisk arbetare på ett taiwanesiskt stålverk.

Kina har ställt in vissa planer på bilateralt utbyte med Vietnam som ett svar på upploppen, enligt statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Några detaljer om detta har dock inte offentliggjorts.

Kina har evakuerat över 3 000 kinesiska medborgare från Vietnam, och under söndagen meddelade man att man skickar fem båtar för att hjälpa till med evakueringarna. Enligt Xinhua varnar Kina nu sina medborgare för att resa till Vietnam.

Artikeln, som citerade en representant från utrikesministeriet, tillade att ”Kina också kommer att vidta ytterligare åtgärder i enlighet med hur situationen utvecklas”.

Kina är för närvarande inblandat i territoriella dispyter med nästan alla sina grannar. Spänningarna har blivit särskilt påtagliga kring Kinas anspråk på territorier i Östkinesiska och Sydkinesiska havet.

Tilläggsrapportering av Lu Chen


Kinesiska trupper marscherar på gatan i Choungzuo, i Guangxiprovinsen, nära gränsen till Vietnam. (Weibo.com)

Kinesiska trupper marscherar på gatan i Choungzuo, i Guangxiprovinsen, nära gränsen till Vietnam. (Weibo.com)


En konvoj av kinesiska militärfordon i Fangchenggang i Guangxi, nära den vietnamesiska gränsen. (Weibo.com)

En konvoj av kinesiska militärfordon i Fangchenggang i Guangxi, nära den vietnamesiska gränsen. (Weibo.com)