Stopp för demokrati i Belgien under den kinesiska ledaren Xi Jinpings besök
Inge Hermans är en av 16 fredliga demonstranter som arresterades i Brygge, Belgien den 1 april. (Foto: NTD Television)


När polisen frihetsberövade violinisten Inge Hermans sade de att ”det finns ingen demokrati i Belgien under den kinesiske ledaren Xi Jinpings besök”.

”Reglerna hade ändrats för tillfället”.

Hermans är musiker på Anversoperan, och ordförande för den belgiska avdelningen av ICT (International Campaign for Tibet) som arbetar med mänskliga rättigheter och demokrati för Tibets folk. Hon och ett dussintal andra låstes in i flera timmar i en ”kall och fuktig cell” medan den kinesiske ledaren Xi Jinping talade i Brygge den 1 april.

”De behandlade oss som brottslingar, skriver Hermans i ett uttalande publicerat på Save Tibets hemsida.

”Vi tvingades stå med armar och ben utsträckta mot väggen. De beslagtog våra saker och kroppsvisiterade oss. Utan någon som helst förklaring fick tre av oss sätta oss längst bak i polisbussen med låsta dörrar”.

Polisen tog Hermans och hennes belgiska kamrater till en polisstation där de förhördes. ”De kontrollerade våra ID-handlingar och plånböcker, allt. Jag fick till och med ta av mig behån”.

Vincent Mettens, ICT:s policychef för Europa, gjorde ett uttalande som svar på händelsen i Brygge: ”Den kinesiska regeringen bör inte tillåtas att exportera sina repressiva åtgärder mot mötesfrihet och yttrandefrihet till Belgien. Överallt där Xi Jinping har rest i Europa har han mötts av tibetaner som fredligt har protesterat mot förtrycket i sitt hemland”.

Arenan och omgivande områden sanerades inför Xi Jinpings besök. Inga skyltar i fönster eller banderoller tilläts, berättade en belgisk journalist. Polischefen hade sagt till honom att ordern var tydlig. President Xi Jinping skulle varken se eller höra några tibetanska protester.

Minst 13 tibetaner fängslades också när de gick mot protestområdet eller var nära en plats där Xi Jinping skulle tala.

Tibetanen Nyima
Karma var på väg till platsen med vänner när de stoppades av cirka 20 poliser som frågade om de var kineser eller tibetaner.

”Vi svarade att vi är tibetaner. Polisen sade att vi inte fick komma in på området, bara kineser fick gå in. Vi sade att vi är på väg till en demonstration i parken och att vi hade tillstånd att demonstrera. Polisen kände inte till det och vi var tvungna att följa med dem”, sade han till ICT. Han berättade att de låstes in i en polisbil medan kineser tilläts passera. Även fast de flera gånger upprepade att de hade tillstånd att protestera satt de inlåsta på polisstationen tills Xi lämnade staden.

”Jag blev så chockad”, förklarade Yeshi Wangma, en av tibetanerna som greps. ”Jag  bröt inte mot några regler, jag var helt enkelt på väg till demonstrationen eftersom jag bor här. Hela tiden talar de viktiga politikerna om mänskliga värden, yttrandefrihet, frihet att resa, om vikten av mänskliga rättigheter och demokrati men ändå låste de in mig under en tid”.

En tibetansk demonstrant som tagit sig in på arenan skrek att Xi borde tala med Dalai Lama. Han övermannades av polisen. En civilklädd polis försökte tysta honom med en näsduk som munkavle men han fortsatte ropa medan polisen släpade bort honom.

Flera europeiska människorättsorganisationer dokumenterade brott mot de mänskliga rättigheterna under Xi Jinpings besök i Brygge: Fédération Internationale des ligues des droits de l’Homme (FIDH), Ligue des droits de l’Homme Belgique (LDH), International Campaign for Tibet (ICT) och Lungta Association Belgien. Organisationerna uppger att de har för avsikt att driva frågan genom lagliga kanaler.

Översatt från engelska