Stonehenges stenars ursprung upptäckt
Forskare säger sig ha hittat varifrån stenarna i Stonehenge kommer. (Shutterstock*)


Ett team av geologer i Wales har identifierat var elva av stenarna som använts för att uppföra Stonehenge har sitt ursprung, berättade de för en lokal tidning, Western Mail, på tisdagen.

Elva stenar av fläckig dolorit har sitt ursprung från kullarna i Pembrokeshire, Wales, Storbritannien.

Forskarteamet som bestod av geologerna Richard Bevins, Intendent för Natural Sciences vid National Museum of Wales, Rob Ixer från University College i London och professor Nick Pearce i Aberystwyth, fick förra veckan bekräftelse från Journal of Archaeological Science att deras rön hade kontrollerats.

Tidigare trodde man att stenarna kom ifrån en annan höjd, Carn Meini, beläget några kilometer därifrån, baserat på H H Thomas forskning 1923. Sedan dess har tekniken blivit betydligt mer avancerad. Genom en jämförelse av röntgenbilder tagna på stenblock från Stonehenge och stenblock från Carn Goedog har geologer bekräftat Carn Goedog som källa.

Det är fortfarande oklart hur stenarna transporterades – kanske av människor, kanske genom naturliga bergsrörelser under den senaste istiden. Men när man har identifierat ursprungsplatsen kan det vara till hjälp i sökandet efter hur stenarna egentligen flyttades.

”Om de flyttades under den senaste istiden, borde man kunna få fram konkreta bevis”, sade Bevins till Western Mail.

Geologernas forskning kommer att publiceras i Journal of Archaeological Science om cirka sex månader.

Översatt från engelska