Stökigt nyårsfirande på flera håll i Sverige
(Foto: AFP/ Olaf Kraak)


Misshandel, bråk, fylla och bränder. Nyårsfirandet blev på flera håll i landet stökigt. I Uppsala greps en man sedan han hotat ordningsvakter på en restaurang med en skarpladdad pistol.

Vid klockan halv två på natten till nyårsdagen hade polisen registrerat cirka 250 händelser. Strax efter tolvslaget handlade många av ärendena om nyårsraketer som hamnat på balkonger och inne i lägenheter.

Vid en brand som bröt ut på Värmdö, strax utanför Stockholm, totalförstördes en villa. Även ett annat hus hotades av eldsvådan, som av oklar anledning startat i ett garage. Men ingen människa uppges ha skadats. Däremot fick fyra människor föras till sjukhus efter en singelolycka med en personbil på E 4 i höjd med Södertälje Syd.

– Men nu är det mest fylla, misshandel och slagsmål, sade länsvakthavande polisbefälet Eva Nilsson till TT senare på natten.

Skånepolisen betraktade nyårsfirandet
som relativt lugnt, trots att några personer skadats sedan de misshandlats och andra skadats av nyårsraketer.

– Resurserna har räckt, ansåg länsvakthavande polisbefälet Erik Jeppsson.

Sedan klockan 22 på nyårsaftonens kväll fram till halv två på natten hade Skånepolisen haft cirka 275 ärenden.

– Det är kanske något fler än en vanlig fredags- eller lördagskväll, men inte ovanligt många, sade Jeppson.

I Västra Götaland bröt flera bränder ut
och flera människor misshandlades.

– Det är ungefär som en vanlig helg men mycket, mycket mer och relaterat till alkohol, sade länsvakthavande polisbefälet Ann-Christin Löfstrand till TT.

Den kanske allvarligaste händelsen gällde en man som fick föras till sjukhus sedan han knivskars av en annan man på Östra Stillestorpsgatan på Hisingen.

I Västernorrlands län betraktade länsvakthavande polisbefälet Bruno Lindgren nyårsfirandet som ”väldigt stökigt”. Flera fall av allvarlig misshandel inträffade, vilket bland annat resulterade i att en 16-åring anhölls.

– Folk har slagits inne på krogar, utanför krogar och lite varstans. Till och med på E 4 har det förekommit misshandel, sade Lindgren.

Hans kollega Lennart Dahlén i Jämtland betecknade nyårsfirandet som lugnt, det hade i varje fall inte rapporterats några allvarliga våldsbrott eller olyckor.

Erik Johansson, länsvakthavande polisbefäl i Norrbotten, hade ett liknande intryck av årets första skälvande timmar.

– Bortsett från fylleri och småstök har det varit förhållandevis lugnt, sade han.

I Västerbotten betraktade länsvakthavande polisbefälet Dan Andersson nyårsfirandet som ”hyfsat lugnt”.

Från Gotland rapporterade polisen om ett ovanligt lugnt nyårsfirande. I Uppsala län var det däremot stökigt.

– Vid midnatt hade vi ett upploppsliknande fritagningsförsök av en person som omhändertagits av polis vid pendeltågsstationen i Bålsta. Men det lugnade ner sig sedan vi sänt dit flera polispatruller, berättar länsvakthavande polisbefälet Per-Erik Eriksson.

Polisen i Uppsala grep även under natten en 35-årig man som hotat ordningsvakter på en restaurang i centrala Uppsala. Han hade blivit avvisad från restaurangen, men kom tillbaka och drog fram en skarpladdad pistol. Han kunde dock snabbt övermannas av vakterna. 35-åringen misstänks nu för bland annat grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

I Södermanland hade polisen
också mycket att göra, framför allt i samband med fylleri, bråk och bränder. Men trots många ärenden inträffade inga allvarligare händelser, enligt Thomas Redlund på länskommunikationscentralen i Eskilstuna.

Susanne Hamrin, länsvakthavande i Västmanland, betraktade nyårsfirandet i länet som ”ganska lugnt”. En liknande bedömning gjorde Thomas Ginghagen, länsvakthavande i Örebro.

I Östergötland var nyårsfirandet däremot stökigare än vanligt, säger polisbefälet Per-Åke Olsson. På nyårsdagens morgon satt bland annat 33 personer omhändertagna för fylleri och tolv som gripits för misshandel. Vid midnatt rånades också en busschaufför av två okända gärningsmän i Linköping.

I Dalarna var nyårsfirandet stökigare än vanligt, säger länsvakthavande befälet Carina Nilsson.

– Bland annat har vi en grov misshandel i Säters kommun och vi vet inte om offret överlever. Tillståndet för honom är kritiskt, sade hon och tillade att ingen misstänkt för dådet hade gripits.

Bengt Netterström, länsvakthavande polisbefäl i Jönköping, uppgav att det varken har inträffat några allvarliga olyckor eller våldsbrott i länet under årets första timmar.

I Värmland rapporterade polisen om ett ”ganska stökigt firande”, framför allt i Karlstad där det var många bråk och fall av misshandel.

Från Skövde, Trollhättan och Uddevalla rapporterades inga allvarligare händelser.

Även i Kronobergs län och Kalmar län ansåg polisen att nyårsfirandet gått lugnt tillväga.