Stödet växer för NTD Televisions nya kontrakt
Skärmdump av NTD Televisions Asien/Stillahavet-hemsida. TV-kanalen hoppas att man kan förhandla om ett nytt satellitkontrakt med Chunghwa Telecom, men den senare har förblivit tyst. Många misstänker den kinesiska regimens påverkan. (Skärmdump från The Epoch Times)


I Taiwan har förnyandet av ett satellitkontrakt mellan en oberoende TV-station och landets största telekomföretag fått stor uppmärksamhet. Tittare och politiker som vill se pressfrihet på det kinesiska fastlandet har blivit allt mer högljudda i sitt stöd för stationen.

USA-baserade New Tang Dynasty Television, eller NTD, har sänt nyheter om den kinesiska regimens korruption och olika människorättsfrågor till tittare på fastlandet i flera år via taiwanesiska Chunghwa Telecoms S-2-satellit. Det tvååriga kontraktet ska förnyas i augusti, men Chunghwa har inte velat tala om ifall de tänker förnya kontraktet. Det har lett till att många tror att företagets affärsintressen på fastlandet eller det Kinesiska kommunistpartiet påverkar dem i beslutet.

När NTD kontaktade Chunghwa den 30 april sade VD:n för företagets internationella gren, Leng Tai-fen: ”Jag vill inte tala om det här. Nej, nej, nej. Jag kan inte säga någonting.”

NTD:s tittare i Taiwan vill se kontraktet förnyat. En tittare vid namn Kevin Chui lämnade en kommentar på företagets sajt där han sade att folk vill veta sanningen, även om Chunghwa inte vill diskutera frågan.

Tsaikuo Lo, en annan tittare, kommenterade: ”Chunghwa Telecom gör det här på grund av sina kinesiska finansiärer; Kina äger troligen många av aktierna i företaget. Även om VD:n inte vill prata så agerar de förhoppningsvis inte som marionetter.”

Hu Naiwen som bor i huvudstaden Taipei skrev i en svarskommentar till en artikel i Liberty Times den 1 maj: ”Inför de här påtryckningarna måste ni ha samvete, moral och mod.”

Lagstiftaren Yu Mei-nu, ordförande för Association for International Human Rights, ett underutskott inom Taiwans lagstiftande församling, uttryckte sin oro för kontraktsprocessen i ett inslag på NTD: ”Republiken Kinas [dvs Taiwans] regering är en fri, öppen och självständig regering. Den borde ge noga akt på den här frågan, för hela medieindustrins skull.”

Kampanj för att samla in namnunderskrifter har också inletts.

Wu Chi-wai, medlem av Hongkongs lagstiftande församling, sade att Taiwan inte borde bli ”regimens redskap för nertystande”.

– NTD låter internationella och inhemska röster höras på denna auktoritära och stängda plats, vilket är mycket viktigt för hela samhällets intellekt. Jag tror därför att NTD spelar en unik roll på det här området.

Gary Fan Kwok-wai, en annan lagstiftare, tillade:

– Oavsett om det är NTD eller någon annan station, så måste de upprätthålla pressfrihet och yttrandefrihet. Jag anser att vi bör skydda och stödja dem, så jag hoppas givetvis att Chunghwa Telecom snabbt ger NTD deras nya licens och bandbredd.

Översatt från engelska