Stöd till 20 miljoner kinesers avhopp från KKP
En grupp uppmärksammar 20 miljoner kinesers avhopp från kommunistpartiet, framför Kinas konsulat i Göteborg den 24 mars 2007. Banderolltexten på kinesiska betyder att kommunistpartiets rötter är utdragna, vilket innebär att det är slutet för kkp. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)


De var inte många men deras budskap var häpnadsväckande. ”Stöd de 20 miljoner som har hoppat av kommunistpartiet i Kina”, stod det på deras banderoll. Gruppen deltog i en aktion i går framför Kinas konsulat vid Grönsakstorget i Göteborg.

Under några timmar stod de stillsamt vid trottoaren, längs vallgraven mittemot konsulatet och delade ut information och samtalade med gångtrafikanterna. Nya sympatisörer anslöt sig till gruppen hela tiden medan en del lämnade platsen för de nytillkomna. Bilarna med lördagsshoppare rullade sakta förbi och trafikanterna kastade en blick på banderollerna.

– Jag står här för att uppmärksamma att så många kineser vill bli kvitt kommunistpartiet, och att hela världen ska veta detta, säger Annika Lundqvist med ett leende.

Att avsäga sitt medlemskap kan innebära stora risker för repressalier från det kinesiska kommunistpartiet (KKP), därför har det öppnats center utanför Kina för ta emot kinesernas uppsägning av medlemskapet.

Officiellt är detta inte möjligt om man vill bo kvar i Kina. Men för många kineser är detta en samvetsfråga. De skriver, faxar eller ringer dessa center eller någon bekant i utlandet för att meddela sina avhopp från KKP. Varje uppsägning dokumenteras noggrant på en webbsida. (http://tuidang.epochtimes.com/)

Många fastlandskineser sätter upp sin ansökan om utträde ur partiet på allmänna platser in Kina, enligt rapporter därifrån.

Även i Stockholm finns det ett sådant center som kallas Tuidangcenter. ”Tuidang” är kinesiska och betyder ”avhopp från partiet”.

– Jag stödjer kinesernas sak – att så många vill bli kvitt kommunistpartiet, deras ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter i så många år, bland annat mot Falun Gong, deras organstölder, och brott mot många andra grupper, sade Annika som tycker att kineserna inte ska påtvingas kommunistpartiet när de inte vill ha det.

Jia Jia, en högt uppsatt kinesisk tjänsteman, som hoppade av till väst förra året under en tjänsteresa till utlandet, har intygat att kineserna fått nog av kommunistpartiet.

– Jag kan berätta för alla i hela världen att det kinesiska folket i fastlandskina avskyr KKP, de hatar det långt in i märgen, sade Jia på en presskonferens i Hongkong den 23 oktober 2006, efter sitt avhopp.

– För oss finns det verkligen ingenting som kan vara mer motbjudande än KKP, tillade Jia Jia.

Edward McMillan-Scott, vice talman i EU-parlamentet, har varit i Kina för att undersöka situationen rörande mänskliga rättigheter, och har själv blivit utsatt för hotelser och trakasserier. Två Falun Gong-utövare som han träffat blev fängslade direkt efter mötet.

McMillan-Scott sade i en tidigare intervju med Epoch Times att det pågående intresset för att avsäga sig medlemskapet i KKP är mycket viktigt för Kinas framtida utveckling.


Annika Lundqvist, framför kinakonsulatet, stödjer kinesernas sak att bli av med ett parti som begått brott mot ett stort antal människor. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)

Annika Lundqvist, framför kinakonsulatet, stödjer kinesernas sak att bli av med ett parti som begått brott mot ett stort antal människor. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)


Under några timmar stod de stillsamt på trottoaren, längs vallgraven mittemot konsulatet och delade ut information och samtalade med gångtrafikanterna. (Foto: Epoch Times/Anders Eriksson)

Under några timmar stod de stillsamt på trottoaren, längs vallgraven mittemot konsulatet och delade ut information och samtalade med gångtrafikanterna. (Foto: Epoch Times/Anders Eriksson)