Stockholms stad redo för en kunglig födsel


Karolinska universitetssjukhuset har spärrat av ett område för mediebevakning, och stängt parkeringsplatser, rapporterade Sveriges television på sin hemsida under lördagen. Men Klas Östman, presschef vid Karolinska universitetssjukhuset, är inte helt säker på om födseln kommer att ske hos dem.

– Vi har inte fått besked av hovet om födelsen kommer att ske här, men vi förbereder oss för om det kommer att bli så. Om vi får ett stort massmedieuppbåd kan de behöva parkera en eller två sändningsbussar för att sända direkt från sjukhuset. Vi kan anta att födelsen väcker stort intresse, sade Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, till SvD.

Victoria är beräknad att föda i början av mars 2012. Vid en kunglig födsel ingår många traditioner. I ett pressmeddelande som hovet har lagt upp på sin hemsida står det vilka traditioner som gäller vid en kunglig födsel.

Det är riksmarskalken som kommer att meddela Sveriges ledning om födseln och därefter kommer en kommuniké från riksmarskalken att publiceras på hovets hemsida och via deras facebook-sida.

Dagen efter födseln sker en vittnesbekräftelse, om inte nedkomsten sker på en lördag för då flyttas vittnesbekräftelsen till kommande måndag. Det är talmannen, statsministern, riksmarskalken samt överhovmästarinnan som är vittnen.

Samma dag som vittnesbekräftelsen, håller kung Carl Gustaf en konselj där han meddelar regeringen tronarvingens titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme eller hertiginnedöme för tronarvingen.

Vid en kunglig födsel skjuter man salut från Skeppsholmen i Stockholm. För den förstfödde tronarvingen, skjuts först 21 skott därefter ytterligare 21 skott, med en minuts mellanrum mellan de två omgångarna. Hela 42 skott kommer att fyras av för den förstfödde tronarvingen. Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg kommer också att skjuta salut.

En tacksägelsegudstjänst, Te Deum hålls i Slottskyrkan i Stockholm dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag, för då flyttas Te Deum till kommande måndag. Till Te Deum bjuds den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige samt hovets personal.

Hovet skickade inbjudningar till Te Deum redan den 1 och 2 februari 2012.

”Detta med anledning av att hovet sänder ut inbjudningar till större evenemang ungefär en månad innan evenemanget äger rum”, skriver hovet.