Stockholms filmfestival firar 20-årsjubileum med filmduk av is
Fishtank av Andrea Arnolds är en av filmerna som visas på Stockholms filmfestival i november. (Foto: Med tillstånd av Stockholms filmfestival)


På 12 dagar visas 180 filmer, en isduk på tio ton kommer att finnas i Kungsträdgården. Susan Sarandon är på plats för att ta emot sitt pris ”Stockholm Lifetime Achievement Award” och regissören Luc Besson får ”Stockholm Visionary Award”.

Efter premiärfilmen ”Precious” av Lee Daniels den 18 november kommer det att hållas sju världspremiärer och 109 nordiska premiärer de följande dagarna. Många av dessa filmer skulle förmodligen aldrig ha visats i Sverige om inte Stockholms filmfestival fanns. 

– Det kommer att visas filmer från 53 olika länder, säger festivalchefen Git Scheynius.

Efter vissa filmvisningar kommer du att kunna möta skådespelare och regissörer. Dessa blir dessutom intervjuade när varuhuset NK:s skyltfönster under festivaldagarna görs om till studio.

Det kommer att bli ”work in progress” där man får en inblick i pågående filmprojekt. Det blir flera färger på premiärmattan, röd för de stora filmerna, svart för skräck och vill du se filmer på apokalypstemat är det grön matta som gäller.

Filmer som jag vill se på filmfestivalen är många, men några det har pratats om är ”Precious” av Daniel Lee, som berättar om den överviktiga harlemtjejens väg från misär och psykisk misshandel till ljus och hopp.  ”Metropia” av Talrik Salehs en animerad dystopi om att ens tankar styrs av storebror. Andra filmer är Johan Rencks ”Downloading Nancy” och ”Up in the air” av Jason Reitman.

Har du inte möjlighet att komma till salongerna kan du se tio utvalda filmer från festivalprogrammet den 18 november på Telias digitala videobutik.