Stockholmare sluter upp för att hjälpa asylsökande
Carl Ingels enhetschef och Yordanos Solomon handläggare på Migrationsverket är på Stockholms tågstation för att hjälpa asylsökande. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times


Viljan att vilja hjälpa flyktingarna som kommer till Sverige är stor. Migrationsverket, Röda Korset och frivilliga är samlade på Centralstationen i Stockholm för att hjälpa till med den just nu ovanligt stora anstormningen.

Förutom de vanliga resenärerna är det ganska lugnt på Centralen när Epoch Times är där på torsdagen den 24 september. Två personer med orangea Röda Korset-västar packar grejer vid ett bord där det står uppradat vattenflaskor, Mer-drycker, desinficering, servetter, bananer och en insamlingsbössa för Röda Korset. Under står en banankartong och en Ikea-kasse fyllda med gosedjur.

Människor som passerar förbi frivilligorganisationerna tittar intresserat. Folk stannar till och vissa kommer fram och pratar med dem som finns på plats.

Migrationsverket hjälper dem som kommer till Stockholm för att söka asyl i Sverige och ser till att de får plats på Migrationsverkets asylboende. Carl Ingels enhetschef på Migrationsverket är på plats på Centralstationen i Stockholm.

Han berättar att Migrationsverket är redo att vara på plats så länge det behövs. Under Ingels 17 år på Migrationsverket har det inte tidigare hänt att de har stått på Centralen för att möta upp flyktingar.

– Det är extremt på alla sätt, vi har inte sett något liknande i Sverige sedan Jugoslavienkrisen i början på 90-talet och om jag har förstått det rätt så är ankomstsiffrorna högre nu än vad det var då, säger Ingels.


Det började med att en läkarstudent själv ställde sig på centralen för 12 dagar sedan. Nu har frivilliggruppen växt till cirka 50 personer. Medicinen är donerad från privatpersoner. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times

Det började med att en läkarstudent själv ställde sig på centralen för 12 dagar sedan. Nu har frivilliggruppen växt till cirka 50 personer. Medicinen är donerad från privatpersoner. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times

”Skulle vilja försöka göra mer”

Bredvid Migrationsverket på Centralen står fyra sjukvårdsvolontärer vid ett bord fullt med medicin. Elia Kashani är sjuksköterska och hjälper till när hon är ledig.

– De är otroligt tacksamma, fina och rara och säger tack hela tiden. Det lilla vi gör verkar betyda väldigt mycket för dem. Man skulle vilja försöka göra mer, säger Kashani.

Karin Arvidsson är pensionerad läkare. Hon kom förbi sjukvårdsvolontärerna på Centralen för en timme sedan, och just då behövdes hon.

– Jag fick rycka in och ta blodprov och lyssna på hjärtat och ge lite bedömning. Hon [patienten] verkade vara bra, men lite uttorkad. Hon behövde vätska och näring, säger Arvidsson.

Kashani berättar att de som kommer är trötta, och att det syns på ögonen att de är sjuka. Många har förkylningar, eftersom det har varit kallt ute. På förmiddagen kom det en man som hade skurit sig när han hade legat i vattnet i Medelhavet. Såret rengjordes och lades om. Vissa har fått skickas iväg till akuten.


Röda Korset delar ut akut nödhjälp som mat, vatten, kläder med mera. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times

Röda Korset delar ut akut nödhjälp som mat, vatten, kläder med mera. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times

Tror att det kommer fler

Davor Lizak är pensionerad sjuksköterska och hjälper till som sjukvårdsvolontär. Han tror att det kommer fler flyktingar till Sverige.

– Just idag tittade jag på CNN som sade att 40 000 [flyktingar] är på gång just nu. För varje dag ökar siffran. Jag tror att det kommer att komma många fler så småningom. Det tar tid för dem att komma hit, säger Lizak.

Under de senaste tre veckorna har den största asylsökande gruppen till Sverige kommit från Syrien, följt av Afghanistan och Irak. Av dem är 1 270 ensamkommande barn, vilket är 442 fler än veckan innan, enligt statistik från Migrationsverket.

Under förra veckan sökte över 7 200 flyktingar asyl i Sverige vilket är en ökning med 2 396 personer jämfört med veckan innan.

På grund av den rådande situationen har Migrationsverket nyanställt mer personal.

– Ett tag till kommer det säkert att fortsätta. Hur det kommer att se ut när vi närmar oss december, januari och februari har jag ingen aning om, säger Carl Ingels.


Många av de som kommer till Sverige är ensamkommande killar. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times

Många av de som kommer till Sverige är ensamkommande killar. Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times