Stillsam protest mot fortsatt förföljelse
Cui Wei protesterade mot nio årsförföljelse av Falun Gong, vid en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Det är en av årets första riktiga vårdagar, solen värmer och folk är ute och rör på sig i det vackra vädret. Längst ut på Gärdet i Stockholm, en bit bort från stadens bilar och larm, hörs svaga toner av kinesisk musik. Framför den kinesiska ambassaden har en grupp demonstranter slutit upp i en stillsam protest.

Tre banderoller står prydligt uppställda i solen. På en av dem står ”Kinesiska kommunistpartiet – sluta förfölj Falun Gong”.

– I dag är en speciell dag för Falun Gong-utövare eftersom det är precis nio år sedan händelsen vid Zhongnanhai, säger en av de kinesiska demonstranterna, Cui Wei som bott i Sverige sedan 2002.

Det hon syftar på var den 25 april 1999 då över tiotusen Falun Gong-utövare samlades utanför regeringshögkvarteret Zhongnanhai i Peking. Händelsen föregicks av att 45 Falun Gong-utövare utan rättslig förklaring arresterats dagen före i staden Tianjin. Syftet med samlingen var enligt utövarna att förklara sanningen om Falun Gong för regeringen.

– Allt gick väldigt fridfullt till utanför Zhongnanhai och efter samlingen städade alla upp efter sig, säger Li, som avbryter sin qigongövning utanför ambassaden för att prata med Epoch Times.

Strax efter händelsen vid Zhongnanhai i april 1999 satte det kinesiska kommunistpartiet igång en massiv propaganda- och förföljelsekampanj mot den andliga qigongmetoden, vilken myndigheterna tidigare uppmuntrat bland annat på grund av de goda hälsoeffekterna.

Enligt rapporter från olika människorättsorganisationer har tusentals utövare av Falun Gong sedan dess trakasserats, fängslats, torterats och hjärntvättats. För två år sedan släpptes en oberoende kanadensisk rapport som berättar om hur de kinesiska myndigheterna stjäl organ från Falun Gong-utövares kroppar. Organen säljs sedan till höga priser framförallt till utländska patienter i kinesiska sjukhus.

Li, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt riktiga namn, kom till Sverige 2006 och berättar för Epoch Times att han utövat Falun Gong i tio år.

– Teorin i Falun Gong förklarar hur man kan vara en god människa. Efter att jag börjat utöva kände jag mig allt bättre både fysiskt och psykiskt och jag blev alltmer fridfull. Tidigare hade jag ett ganska dåligt temperament och blev ofta arg på människor. Nu har jag lättare att tänka på andra först och jag hanterar mina relationer till människor på ett bättre sätt. För mig är Falun Gong en mycket viktig del av mitt liv.

Li studerar på en högskola i Sverige. För ett och ett halvt år sedan berättade han för sin lärare och sina klasskamrater om förföljelsen av Falun Gong i Kina. Efter detta rapporterade några av hans klasskamrater honom till den kinesiska ambassaden. Det resulterade i att personal från Lis tidigare arbetsplats i Kina kontaktade hans familj och ställde en massa frågor till dem.

– Mina föräldrar oroar sig över min säkerhet. De vet inte hur det är i andra länder, i Kina kan vad som helst hända. Jag är mer orolig för min familj, säger Li.

Han berättar att om han åkte tillbaka till Kina skulle han med säkerhet utsättas för förföljelse. Han vågar inte längre prata så mycket med kinesiska studenter eftersom de när som helst kan rapportera vad han säger och gör till de kinesiska myndigheterna.

– De fungerar som en slags spioner för kommunistpartiet, säger Li.