loadingHär bor vallkullan från mitten av juni till mitten av augusti.(Foton: Epoch Times/Anja Johansson)
Här bor vallkullan från mitten av juni till mitten av augusti.(Foton: Epoch Times/Anja Johansson)
Hälsa & Livsstil

Stillsam fäbomiljö lungnar en jäktad själ

Eva Johansson

Långt borta från IT-samhällets och vardagens stress ligger Skräddardjurberga, en unik levande fäbovall med milsvid utsikt. Här har fäbobruk bedrivits i mer än 300 år och så än idag.

En slingrig grusväg drygt två mil morrut från Orsa tar dig dit. Det första som möter en när man kliver ur bilen är ljudet av en koskälla, som fridfullt slår i takt. Väl inne på vallen möts man av väderbitna, gråtimmrade fäbohus som ligger placerade så att de bildar en liten innergård. Här verkar och bor fäbokullan under sommarhalvåret. Hon tillverkar smör, messmör, småost och långfil enligt gamla metoder av mjölken från korna. Fäbokorna strövar fritt på platsen, så man får se upp för nygjorda komockor.  
 
Hösten 1962 överlät samtliga ägare av byggnader vid fäbostället Skräddardjurberga sina hus till Orsa-Skattungehembygdsföreningens förvaltning. En genomgripande renovering påbörjades och det tillkom även några fäbohus från andra platser. Idag är fäbostället ett kulturminne.
 
Längre in på vallen ligger Aspstugan längs skogskanten. Här kan man vid ristna bänkar och bord njuta av en fäbolunch med egentillverkad långfil och hjortron samt hembakt tunnbröd med småost eller varför inte kaffe och en nybakad kanelbulle. Bakom ryggen susar skogen och i gräset spelar syrsorna. Det är stilla, solen värmer i ansiktet, här får en jäktad själ ro. Kanske beror den fridfulla miljön på att här finns varken elektricitet, telefoner eller något annat som hör vardagsmänniskan till. 
 
 


Flera fähus ligger på rad. Framför dessa löper fägatan som inhägnas av gärdsgårdar. Fägatorna ledde djuren från fähusen ut mot skogen.

Flera fähus ligger på rad. Framför dessa löper fägatan som inhägnas av gärdsgårdar. Fägatorna ledde djuren från fähusen ut mot skogen.


I fäbodserveringen kan man provsmaka egentillverkade fäbodprodukter.

I fäbodserveringen kan man provsmaka egentillverkade fäbodprodukter.


Fjällkon har funnits i norra Sverige sedan vikingatiden. Det är en tålig ras som mjölkar bra trots att skogsbetet kan vara magert.

Fjällkon har funnits i norra Sverige sedan vikingatiden. Det är en tålig ras som mjölkar bra trots att skogsbetet kan vara magert.


En gärdsgård omgärdar fäbodstället Skräddar-Djurberga.

En gärdsgård omgärdar fäbodstället Skräddar-Djurberga.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingHär bor vallkullan från mitten av juni till mitten av augusti.(Foton: Epoch Times/Anja Johansson)
Här bor vallkullan från mitten av juni till mitten av augusti.(Foton: Epoch Times/Anja Johansson)
Hälsa & Livsstil

Stillsam fäbomiljö lungnar en jäktad själ

Eva Johansson

Långt borta från IT-samhällets och vardagens stress ligger Skräddardjurberga, en unik levande fäbovall med milsvid utsikt. Här har fäbobruk bedrivits i mer än 300 år och så än idag.

En slingrig grusväg drygt två mil morrut från Orsa tar dig dit. Det första som möter en när man kliver ur bilen är ljudet av en koskälla, som fridfullt slår i takt. Väl inne på vallen möts man av väderbitna, gråtimmrade fäbohus som ligger placerade så att de bildar en liten innergård. Här verkar och bor fäbokullan under sommarhalvåret. Hon tillverkar smör, messmör, småost och långfil enligt gamla metoder av mjölken från korna. Fäbokorna strövar fritt på platsen, så man får se upp för nygjorda komockor.  
 
Hösten 1962 överlät samtliga ägare av byggnader vid fäbostället Skräddardjurberga sina hus till Orsa-Skattungehembygdsföreningens förvaltning. En genomgripande renovering påbörjades och det tillkom även några fäbohus från andra platser. Idag är fäbostället ett kulturminne.
 
Längre in på vallen ligger Aspstugan längs skogskanten. Här kan man vid ristna bänkar och bord njuta av en fäbolunch med egentillverkad långfil och hjortron samt hembakt tunnbröd med småost eller varför inte kaffe och en nybakad kanelbulle. Bakom ryggen susar skogen och i gräset spelar syrsorna. Det är stilla, solen värmer i ansiktet, här får en jäktad själ ro. Kanske beror den fridfulla miljön på att här finns varken elektricitet, telefoner eller något annat som hör vardagsmänniskan till. 
 
 


Flera fähus ligger på rad. Framför dessa löper fägatan som inhägnas av gärdsgårdar. Fägatorna ledde djuren från fähusen ut mot skogen.

Flera fähus ligger på rad. Framför dessa löper fägatan som inhägnas av gärdsgårdar. Fägatorna ledde djuren från fähusen ut mot skogen.


I fäbodserveringen kan man provsmaka egentillverkade fäbodprodukter.

I fäbodserveringen kan man provsmaka egentillverkade fäbodprodukter.


Fjällkon har funnits i norra Sverige sedan vikingatiden. Det är en tålig ras som mjölkar bra trots att skogsbetet kan vara magert.

Fjällkon har funnits i norra Sverige sedan vikingatiden. Det är en tålig ras som mjölkar bra trots att skogsbetet kan vara magert.


En gärdsgård omgärdar fäbodstället Skräddar-Djurberga.

En gärdsgård omgärdar fäbodstället Skräddar-Djurberga.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024