Stigande inflation skapar nyårsoro


Det kinesiska nyåret är en traditionell helg som firas tillsammans med hela familjen. För en del har denna helg blivit en tung börda och något man helst vill undvika.

I en artikel den i Nanfangs dagblad visar en undersökning på internet att endast 11 procent ser fram emot nyårshelgen. De andra sade att denna helgledighet är den jobbigaste tiden på året.

”Ytterligare ett år med en tom plånbok. Upptagen hela året att jobba som en migrantarbetare. Vi är tvungna att köpa presenter trots inflationen. Vad kommer att hända när jag träffar min familj där hemma? Vad kommer att hända nästa år?” Många migrantarbetare hyser dessa åsikter inför nyårshelgen.

”Hur mycket pengar behöver vi ta med oss hem?” Detta är en fråga som många kineser ställs inför. Många har kommenterat på bloggar om sina utgifter på grund av nyårshelgen. En undersökning visar att de flesta av dem spenderar 20-60 procent över sin budget.

En internetanvändare med alias ”Jolly pain”, migrantarbetare i Guangzhou, skrev att om han flyger hem till Shandong med sin fru för det kinesiska nyåret, kostar enbart flygbiljetterna 6000 yuan (ungefär motsvarande i svenska pengar). Han måste också lägga omkring 5000 yuan till gåvor till sina föräldrar och 3000 till de andra familjemedlemmarna. Maten och anda varor kostar omkring 1000 yuan. Den totala kostnaden överstiger 15000 yuan, vilket motsvarar två månadslöner.

Zhao Tianwei, som tillbringade tre dagar i sin hemstad Harbin, sade att resan kostade honom över 20 000 yuan. ”Om jag hade stannat längre, hade jag varit tvungen att låna pengar till flygbiljetten hem.”

Zhao berättade för Nanfangs dagblad att han måste ge gåvor i form av pengar till sina föräldrar, bror- och systerdöttrar och bror- och systersöner. Att ge gåvor till andra familjemedlemmar är ingår också i nyårstraditionen. Han måste dessutom bidra till familjens matkostnader, eftersom man oftast köper bättre kött och varor under nyårshelgen. Han höll också middagsbjudningar för vänner och gamla klasskamrater. Allting handlar om att bygga relationer och hålla dem vid liv.

”Jag är rädd för de fullsmockade tågen. Jag tror inte att jag har råd att åka hem under helgen. Jag är också nervös att mina föräldrar kommer att pressa mig att gifta mig snart. Jag är trött på att tänka på alla luncher och middagar som jag måste gå på. Jag är rädd att jag inte kan betala mina räkningar och känner mig deprimerad efter helgen”, skrev en person på en blogg.

Detta är inte första gången som kineserna går igenom nyårsoron. De flesta som drabbas av den är i 20- eller början av 30-årsåldern.

I januari publicerade Jiefangs dagblad på internet ett brev, skrivet av en person som nyligen examinerats från universitetet, till sin far. Sonen skrev att han bara tjänade 1000 yuan i månaden och skämdes för att åka hem till sin hemstad. ”Efter att jag får min lön i slutet av året, måste jag betala hyran. Tågbiljetten hem kostar över 400 yuan. Jag har inte ens pengar kvar att köpa en tröja till min mor. Far, jag skäms alltför mycket för att åka hem”, skrev han i brevet.

”Alla vill åka hem för att njuta av en måltid som ens mor har gjort. Men jag har inte ens pengar på mig, så jag vågar inte åka hem”, skriver Song Pingyang, en 27-årig arbetare, i staden Chongqing.

Under det här året har inflationen stigit, vilket ökar pressen och förvärrar problemet.

 

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/china/mounting-inflation-worsens-new-year-phobia-51770.html