Steven Spielberg kan hoppa av Peking-OS
Den amerikanske filmregissören Steven Spielberg kan komma avsluta sitt uppdrag som konstnärlig rådgivare för 2008-års olympiska spel på grund av att Peking fortsätter att finansiera folkmordet i Darfur. (Foto: Karen Bleier/AFP/Getty Images)


Den inflytelserika Hollywoodregissören Steven Spielberg kan komma att hoppa av sitt uppdrag som konstnärlig ledare för Peking-OS 2008 på grund av Kinas fortsatta finansiering av folkmordet i Darfur.

En talesman för Spielberg säger att regissörens avsikt är att fortsätta utöva påtryckningar på Kinas regim för att få dem att ändra sin politik och han utesluter inget – inte ens att upphöra med sitt obetalda uppdrag som konstnärlig rådgivare.

– Steven kommer att fatta ett beslut under de kommande veckorna angående sitt arbete med kineserna. Vårt huvudintresse är att få slut på folkmordet. Ingen är klar över vad som är det bästa sättet att göra det på, sade Spielbergs talesman Andy Spahn till abcnews.com i en artikel på deras webbsajt.

Hollywoodikonen har fått ta emot internationell kritik för att han inte gjort tillräckligt för att utöva påtryckningar på Peking som anklagas för att sälja vapen till den sudanesiska regeringen.

Många av vapnen tros hamna i händerna på den arabiska milisen som har dödat minst 200 000 män, kvinnor och barn. Omkring 2,5 miljoner människor har blivit flyktingar som en följd av grymheterna i detta nordafrikanska land.

I en ledare i Wall Street Journals marsnummer med rubriken ”Folkmordsolympiaden” attackerade kollegan, skådespelaren och aktivisten Mia Farrow Steven Spielberg och jämförde honom med Nazitysklands filmregissör Leni Riefenstahl som i filmen Olympia glorifierade olympiaden 1936 i Berlin.

– Att så många företagssponsorer vill vända bort blicken från detta illdåd under de olympiska spelen är illa nog, skrev Mia Farrow.

– Men lika nedslående är beslutet av personer som regissör Steven Spielberg – som i all tysthet besökte Kina i juni där han förbereder sig att hjälpa till att uppföra den olympiska ceremonin – att sanera bilden av Peking.

Spielberg skrev emellertid fyra dagar efter Mia Farrows utläggning ett brev där han fördömde morden i Darfur och bad Kinas president Hu Jintao att använda sitt inflytande i regionen för att få slut på det mänskliga lidandet.

– Jag tror att inte det finns något större brott mot mänskligheten än folkmord. …Jag lägger min röst till de röster som ber Kina att ändra sin politik mot Sudan och utöva påtryckningar på den sudanesiska regeringen att acceptera inträdet av FN:s fredsbevarare för att skydda offren mot folkmord i Darfur, skrev han i brevet som publicerades av National Public Radio.

Spielberg har vunnit ett rykte som en av de mest socialt medvetna Hollywoodkändisarna efter att han regisserat den Oscarsvinnande filmen om förintelsen Schindlers List.

Efter succén med dramat från 1994 skapade han Survivors of Shoah Visual History Foundation, där han producerade över 50 000 videofilmade vittnesbörd från överlevande efter förintelsen.

Hans stiftelse meddelade i år att den vill förlänga sitt utbildningsuppdrag genom att rikta uppmärksamhet till att banda ögonvittnessrapporter från folkmorden i Rwanda, Darfur och Kambodja samt berättelser av livet under apartheiden i Sydafrika.

Samtidigt bad FN:s Kommitté för mänskliga rättigheter den 17 juli Sudan att stoppa och åtala krigsförbrytare i Darfur och försäkra sig om att inget stöd kommer till milisen som genomför etnisk rensning.

Översatt från engelsk version.