Stenansikte uthugget i en klippa har upptäckts i Kanada
Ett tydligt ansikte syns på en klippvägg i en avlägsen och otillgänglig del av Kanada. Formationen finns i Pacific Rim National Park Reserve på Broken Group Islands i British Columbia. (Foto: Parks Canada/Tanya Dowdal )


I ett avlägset och otillgängligt område på Vancouver Island, British Columbia på Kanadas västkust, har ett mystiskt ansikte uthugget i en klippa upptäckts. Ansiktet är cirka två meter långt. Redan 2008 rapporterade en kanotist att han hade sett det och skickade en bild till Parks Canada. Men han lyckades inte identifiera den exakta platsen.

Parks Canada kontaktade då Tseshahts First Nations administrationskontor för att ta reda på mer. Efter en tid började Hank Gus leta efter klippan och för några veckor sedan upptäckte han det. Han hade då letat efter den i två år.

Hank Gus är från Tseshahts First Nation som består av en sammanslagning av många stammar med urbefolkning längs Albernisundet, ett långsmalt inlopp i Vancouver Islands och Albernidal.

Naturlig formation eller skapad av människor

Nu debatteras det om klippansiktet är skapad av människor eller en naturlig klippformation. Klippan ligger svårtillgängligt till på Reeks Island som är en del av Broken Group Islands i British Columbia.

Gus gissar att det är ungefär tolv meter från marken och åtta meter från toppen av klippan. En oländig kustlinje och grov sjö har förhindrat ytterligare undersökningar de senaste veckorna, rapporterade CTV News.

Parks Canadas First Nations programchef, Matthew Payne, berättade för ABC News: ”Tseshahts har levt i området i tusentals år så vi samarbetar med First Nations för att försöka ta reda på om det finns några muntliga berättelser som kan vara kopplade till ansiktet i klippan”.

Psykologiskt fenomen

Discovery News noterade dock ”att det finns psykologiska skäl till varför människor kan se ansikten där de inte finns. Det är ett fenomen som kallas pareidolia, där den mänskliga hjärnan kan se ansikten i diffusa saker som till exempel moln, kaffesump och stenar. Den mänskliga hjärnan har en inbyggd förmåga att känna igen ansikten. Det är det första som barn lär sig känna igen och delar av hjärnan är specialiserade för att hitta och känna igen ansikten”.

Frågan är om detta är ett fall av paredolia eller ett verk av någon som klättrat upp i det svårtillgängliga landskapet för länge, länge sedan eller något annat.

Gus berättade för CTV att den påminner honom om en utskärning på dörren till Tseshahts administrationskontor, ”ugi”, en symbol för vinden.

Översatt från engelska