Steely Dan jazzade i Stockholm


Steely Dan intog på tisdagskvällen Stockholm Jazzfestivals scen på Skeppsholmen inför tusentals entusiastiska besökare. Donald Fagen och Walter Becker som utgör Steely Dan, tillsammans med inhyrda proffsmusiker och körsångare, visade var skåpet ska stå.

Med sin unika blandning av jazz, pop, fusion och soul har de skapat en egen karaktäristisk stil. Gruppen bjöd på en hel del 70-talsklassiker som Josie, Bodhissatva, Dirty work och Kid Charlemagne liksom de jazziga låterna Peg och Aja under kvällen.

Frontfiguren Donald Fagens röst var lite tunn men de två kvinnliga körsångarna backade upp riktigt bra och sångerna fick en extra skjuts. Musikerna spelade nästintill perfekt. Förvisso var Walter Beckers gitarrspel lite tamt men räddades av andregitarristen Jon Herringtons duktiga och varierande spel.

Trots att det var lite regnigt diggade publiken loss och hängde med i låtarna. Det hade inte var fel om de spelat mer från skivan Two against nature. Men i övrigt var det en bra kväll med många klassiker och mycket finlir. Och genom att man avslutade med låten My old school så kände jag mig rätt nöjd efteråt.