Statliga kinesiska företag i utlandet korruptionsgranskas
Wang Qishan, medlem av politbyråns ständiga utskott och chef för antikorruptionskampanjen, under inledningen av nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking. (Feng Li/Getty Images)


Den kinesiska regimens antikorruptionskampanj kan vara på väg att riktas mot statsägda företag utomlands, främst i Hongkong, enligt tidningen Oriental Daily. Tidningen citerade ett tal som ledaren för partiets disciplinorgan ska ha hållit, där han hårt kritiserade korruption i just den här sektorn.

Oriental Daily, som är Hongkongbaserad, skrev att Wang Qishan, chefen för partiets centrala kommission för disciplininspektion, som leder den pågående antikorrputionskampanjen, talade vid ett möte med högt uppsatta chefer på statliga företag baserade utomlands.

Wang ska ha utlovat revision och inspektioner i de fem största statsägda företagen, där bland annat Bank of China återfinns.

Wang ska vidare ha varnat för att girighet och korruption kan göra befattningshavare och chefer ”galna”, och få dem att lämna över konfidentiell politisk och ekonomisk information till utländska regeringar, eller helt enkelt stjäla.

Det är oklart om Wang verkligen har sagt de här sakerna som Oriental Daily rapporterar om. Det är vanligt att Hongkongtidningar rapporterar om påstådda interna uttalanden från kommunistpartiets ledare och det brukar råda delade meningar bland analytiker om sanningshalten i dem.

Däremot verkar den kinesiska regimen tycka att budskapet i artikeln var användbart, eftersom man har låtit den cirkulera på internet och återpubliceras av bland annat statliga medier som partimegafonen Global Times. Det kan ses som en fingervisning om regimens inställning i frågan, eftersom man lätt hade kunnat censurera bort artikeln om den upplevdes som känslig.

Dessutom finns det andra tecken på att regimen sneglar mot de statsägda jättarna utomlands i sin antikorruptionskampanj. Den 11 april kom en resolution från disciplininspektionen om att statliga företag i Hongkong och Macao skulle granskas. Dessutom greps nyligen Song Lin, ordförande och partisekreterare i China Resources, som är ett av Kinas största statliga företag och har sitt säte i Hongkong. Han har ännu inte anklagats officiellt för något, men det har påståtts i kinesisk media att han har förskingrat miljarder i statliga medel och hållit sig med älskarinnor.

Enligt en initierad men anonym källa till Epoch Times ska Song vara allierad med den tidigare mycket mäktige partitjänstemannen Zeng Qinghong, som i sin tur tillhör förre regimledaren Jiang Zemins partifraktion. Det stämmer i så fall bra överens med den andra sidan av antikorruptionskampanjen, nämligen att nuvarande partiledaren Xi Jinping använder den för göra sig av med sina politiska fiender. Jiangs fraktion anses vara hans huvudfiende inom partiet.

Det kan dock visa sig bli svårt att komma åt cheferna för de utlandsbaserade statliga jättarna. Dels är de ofta skyddade genom komplexa nätverk av allianser med toppnamn inom partiet, och dels har de ofta utländska pass eller till och med medborgarskap. Enligt Hongkongbaserade tidskriften Chengming gäller det här majoriteten av de höga cheferna i dessa företag.