Statliga företags frånvaro sänker besökssiffrorna på världsutställningen
En man går förbi Hongkongs paviljong vid världsutställningen i Shanghai, den 6 maj. Besökarantalet har hittills varit under förväntan. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Det hittills otillfredsställande antalet besökare vid världsutställningen i Shanghai, är resultatet av ett dokument som ”avråder från och uttrycker ogillande” att statligt ägda företag deltar på statens bekostnad, enligt USA-baserade sajten Boxun och flera kinesiska sajter. Kinas premiärminister Wen Jiabao ska ha godkänt att detta dokument började cirkulera, vilket lett till att offentligt sponsrade företagsresor till Shanghai ställts in i stort antal och besökarsiffrorna vikit.

Den officiella kinesiska pressen har slagit på trumman för att Shanghaiutställningen siktar mot att bli den bäst besökta i utställningens historia, men man har litat på att statliga företag till stor del ska fylla den kvoten. Frånvaron av dessa har lett till kraftigt minskat besökarantal mot det förväntade.

Det hann gå en hel vecka innnan man nådde milstolpen med en miljon besökare den 7 maj. Drygt 200 000 kom den 8 maj, som var den första helgdagen sedan endagsbiljetter började användas.

Man behöver ett snitt på 380 000 besökare per dag för att nå målet på 70 miljoner besökare under de 184 dagar evenemanget pågår. Klarar man det slår man det tidigare rekordet på 64 miljoner besökare från Osaka i Japan 1970. Den 6 maj hade dock utställlningen i snitt 150 000 besökare per dag, inte ens hälften av vad man föresatt sig.

De sviktande siffrorna kan vara en direkt konsekvens av cirkuläret som avråder staliga företag från att delta på statens bekostnad. Enligt Boxun sade en ansvarig för utställningen redan innan öppningsceremonin:
– Om regeringsdirektivet kommit tidigare skulle vi inte befinna oss i den här pinsamma situationen. Många människor kunde inte köpa biljetter och 45 procent av biljetterna den första månaden köptes av statliga företag. Nu när de ställt in förlorar alla på situationen.

Dussintals kinesiska nätforum kopierade artikeln och citatet men de togs sedemera bort av den allerstädes närvarande kinesiska internetcensuren och man kunde bara se dem i internetcachar.

Kinesiska sajter noterar att Wen Jiabao tidigare kritiserat Shanghais lokala styre för att man haft en arrogant attityd gentemot centralregeringen, bland annat ignorerat politiska riktlinjer och inte följt budgetkrav. Vod öppningsceremonin skulle den tidigare kommunistpartiledaren Jiang Zemin och förre premiärministern Zhu Rongji närvara för att ta emot blommor. Wen Jiabao motsatte sig enligt uppgift dessa planer, han dök själv aldrig upp, utan hänvisade till andra åtaganden.

När utställningen öppnades sågs många migrantarbetare stå och vänta på vid bussar och tåg för att åka hem med allt sitt bagage, enligt ett reportage på BBC China den 8 maj.

Många byggnadsarbetsplatser stängdes och doldes med väggar som man målat slagord på vilka hyllade utställningen,  detta för att göra staden vackrare. Några av arbetarna sade till BBC:s reporter att de fått en obetald ”världsutställningsledighet” eftersom alla byggprojekt utom de mycket brådskande måste läggas ned medan utställningen pågår.

På frågan när de får återvända och om de då fortfarande har ett jobb, blev svaret att de inte visste.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35160/