Start för olympisk frihetsrörelse
FRIHET FÖR KINESISKA IDROTTSMÄN: Det är en önskan från författaren och grundaren av Olympic Freedom T-shirt Global Movement, Kai Chen. Han lanserade tidigare i år sin självbiografiska bok, "En på miljarden" (One in a Billion-Journey Toward Freedom). (Epoch Times)


I södra Kalifornien har en ny rörelse skapats som troligen kommer att nå hela vägen till Peking inför augusti nästa år då de olympiska spelen börjar. Denna rörelse började som en tanke hos grundaren Kai Chen under kulturrevolutionens mörka dagar i Kina.

Det existerade ”överhuvudtaget inga idrottsmän” i Kina under kulturrevolutionen mellan 1966 och 1971, enligt ögonvittnet Kai Chen, en före detta basketspelare i Kinas landslag. Chen är rösten bakom den nya ”olympiska frihets-T-shirt-rörelsen”.

1971 återupptogs idrotten i Kina, men kulturrevolutionen fortsatte i ytterligare fem år tills Mao dog. Under kulturrevolutionen skickades barn till intellektuella och familjer med anhöriga i Taiwan till avlägsna områden för att omskolas till bönder. När de väl var långt från staden och sina familjer, sågs de som en möjlig resurs för kinesiska landslag. Dessa lag skulle utvecklas för att öppna upp Kina för andra länder, enligt Chen.

Chen berättar historien om hur 15 barn samlades ihop och skickades till Peking. Två stannade kvar med Chen för kinesiska landslagsgruppen. Chen valdes till basketlandslaget.

Chens tonårsvän Xiao valdes först till friidrottslandslaget, men då hans far var med i Kuomintangarmén, som kämpade mot kommunistregimen, uteslöts han senare från laget. Xiao dog i förtvivlan.

– När man föds till jorden för att göra det här och det tas ifrån en, finns det något grymmare än det? Människor förlorar meningen med sitt liv. Kommunistpartiet förvägrar en det man älskar.

Att hans vän Xiao dog var det som sporrade Chen i så många år och som drev honom att hjälpa till att ge frihet för kinesiska idrottsmän.

1979 hoppades Chen på att han skulle bli uttagen till Kinas olympiska team, men till följd av att Kina bojkottade OS i Moskva krossades hans dröm, på samma sätt som Xiaos dröm hade krossats.

Vända förlust till en inspirerande bok

Istället för att ge upp bestämde sig Chen för att vara stark. Han beslöt att lägga sin energi på att berätta sin historia och i en bok informera om hur Kinas idrottssystem fungerar. Boken One in a Billion-Journey Toward Freedom lanserades tidigare i år.

Chen blev färdig med boken 1993, men då han hade små barn sköt han upp dess publicering. Nu när hans barn har växt upp och olympiaden närmar sig, kunde han inte vänta längre.

– Mitt samvete plågade mig, oskyldiga människor dog, och allt detta fanns i mitt bakhuvud, sade Chen.

Chen är inte heller bitter över att han inte var med i olympiaden, inte heller kräver han att de olympiska spelen i Peking bojkottas. Istället uppmanar han människor att ha på sig hans ”olympiska frihets-T-shirt” under resor till Kina.

– Kina ska tillåta människor att ha på sig denna t-shirt och promenera med den på gatorna, önskar John Li, medlem i Conscience Foundation. T-shirten visar en bild på stridsvagnar på Himmelska fridens torg.

– Massakern på Himmelska fridens torg 1989 gav världen en allt för dålig bild av Kina för att de tidigare skulle kunna ha arrangerat OS, förklarade Li.

Kinas kommunistregim lovade att förbättra de mänskliga rättigheterna före de olympiska splelen, och Li föreslår att människor runt om i världen kräver av kommunistpartiet att de står för vad de sagt.

– Om det inte fanns något kinesiskt kommunistparti skulle jag åkt tillbaka för att bistå inför de olympiska spelen. Chen hoppas på att alla kan se vad partiet verkligen är, den ”yttersta ondskan i världen.”

Chen delade med sig av sina tankar om den kinesiska kommunistregimen. Chen sade att den politiska kulturen i Kina är en ”kugge i maskinhjulet.” Alla tjänar regeringen eller kollektivet.

Hur man kan hjälpa till att stödja den olympiska frihetsrörelsen

Stafetten med de olympiska frihetslöpningarna börjar den 5 augusti 2007 i Los Angeles och fortsätter så länge det finns ekonomiska resurser, från donationer. En löpning på två timmar startar i Chinatown och slutar på Los Angeles Olympic Coliseum. Alla deltagare får en gratis t-shirt. Donationer för att hjälpa till att stödja Olympic Freedom T-shirt Global Movement kan skickas till: OFTGM, PO Box 1341, Rohnert Park, CA 94297-1341

Alla intäkter från Chens bok One in a Billion kommer också att användas till att finansiera produktionen av t-shirts och själva loppen. Den finns också att få på www.freewebs.com/oneinabillion
på engelska