Starka skådespelarinsatser i lågmält drama om finanskrisen
Regissören John Wells är glad inför premiären av filmen "The Company Men". (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)


  • Titel: The Company Men
  • Produktionsår: 2010
  • Produktionsland: Storbritannien/USA
  • Regi: John Wells
  • Medverkande: Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Chris Cooper, Maria Bello, Rosemarie DeWitt, Kevin Costner, Craig T. Nelson m fl.
  • Kommer ut: 110722 *

När lågkonjunkturen slog till för några år sedan var det många som drabbades hårt. Detta gällde inte minst i USA där man står och faller med sitt jobb till en högre grad än exempelvis i Sverige. Denna film kretsar kring ett antal män som förlorar sina jobb på grund av nedskärningar på det företag de alla arbetar på.

När man tittar på omslaget, kan det vara lite vilseledande. Det ser ut som en komedi och den halvironiska titeln förstärker detta intryck. Men detta är alltså ett klassiskt drama, som handlar om hur man går vidare i livet efter att ha förlorat sitt jobb och därmed sin livsstil. Detta är lite av en ensemblefilm.

Mycket fokus läggs på Ben Afflecks karaktär, Bobby Walker, som är en man i sena trettioårsåldern, som har skaffat sig en hel del dyra vanor, som han är ovillig att ge upp när han förlorar sitt jobb. Bobbys största problem är dock att hans stolthet blivit sårad och han är ovillig att kompromissa, eftersom det inte bara skulle skada hans stolthet; det skulle rasera den. Sedan har vi Phil (Chris Cooper), som är en man som närmar sig de sextio och kan sägas vara en äldre version av Bobby. När han förlorar sitt jobb, blir han inte bara frustrerad, som Bobby, han blir deprimerad. Slutligen har vi Gene McClary (Jones), som varit med och startat det företag de alla arbetar för. Till en början får han stanna kvar, men han är bitter på sin chef och äldsta vän (Nelson), som fortsätter att sparka hårt arbetande människor medan han bygger ett nytt dyrt högkvarter för företaget och tar ut allt högre lön till sig själv. När det blir tal om fler nedskärningar på företaget, klarar Gene inte av att hålla tyst längre.

Det är en välspelad film. Jag tappade lite respekten för Ben Affleck ett tag, då han gick från att göra en riktigt bra roll i ”Good Will Hunting” (Gus Van Sant, USA, 1997), till att göra dåligt genomtänkta filmer som ”Armageddon” (Michael Bay, USA, 1998) och ”Pearl Harbor” (Michael Bay, USA, 2001). Men på senare verkar han ha kommit på rätt köl igen. Förutom denna film, gjorde han även ”The Town” (USA) förra året, som han även regisserade. Även om slutresultatet kanske blev en aning ljummet, är det en ambitiös film med starka insatser av samtliga skådespelare. Chris Cooper är en karaktärsskådespelare som alltid är bra. Många känner säkert igen honom från ”American Beauty” (Sam Mendes, USA, 1999), som nog gjorde att många fick upp ögonen för honom. Även i denna film gör han en stark insats, som den trogna företagsmannen Phil, som inte får ett ruttet lingon för sina trettio år av trogen tjänst. Det är även kul att se att träbocken Kevin Costner äntligen fått en roll som passar honom som handen i handsken. Vilken roll han än spelar verkar han alltid butter. Och då passar det ju ganska bra att han får spela en butter snickare.

”The Company Men” är inte en de stora händelsernas film. Den handlar om hur slitsamt det är att börja om från början i en hänsynslös ekonomi. Skådespelarinsatserna är förstklassiga från samtliga inblandade. Dessutom känns ämnet fortfarande aktuellt, vilket inte bara gör detta till en intressant film, det är även en viktig film, dom belyser ett väldigt aktuellt problem.

*Datumet gäller för importutgåvan som inte har någon svensk text; den svenska utgåvan kommer ut 110914.