Stark ökning av narkotikabeslagen
Polisen i Holland flyttar på cannabisplantorna på ett fält nära byn Woldendorp i Groningen den 4 oktober 2006. Holländaren är kända för sin toleranta hållning till cannabis, men nu omvärderar de sin inställning därför att miljoner europeiska ”drogturister” åker till Holland för att göra det de inte kan hemma. (Foto: AFP/Dennis Beek)


Narkotikabeslag ökar drastiskt i Sverige enligt Tullverket. Med 7 131 narkotikabeslag under 2012 var ökningen över 20 procent sedan 2011.

De största volymerna kommer fortfarande via den tunga trafiken och personaltrafiken. Lyckade ingripande under 2012 resulterade i en 50 procentig ökning bestående av främst cannabisharts, cannabis, amfetamin, metamfetamin och dopingmedel.

”Det är vår målsättning att komma åt de nätverk som organiserar den storskaliga smugglingen, och det tycker jag att vi lyckas allt bättre med. Nyckeln till framgång här är att arbeta underrättelsebaserat i ännu högre grad, gärna i samverkan med andra myndigheter – både svenska och utländska,” konstaterar Therese Mattsson, generaldirektör för Tullverket, i ett pressmeddelande.

Internetbeställda
droger är det som ökar mest och kommer i brev eller paket via Arlanda, vilka utgjorde över hälften av alla beslag.

”Tyvärr är det nog lättare att passera den tröskel som många ändå har när det gäller narkotika om man kan sitta i sitt eget hem och beställa drogerna mer eller mindre anonymt. Det är en bekymmersam utveckling,” säger Therese Mattsson.

Narkotikaklassade läkemedel levererade via posten domineras av tabletter men även pulverform och flytande är förekommande.

”De som beställer narkotiska läkemedel på internet riskerar inte bara att fastna i ett långvarigt och destruktivt missbruk utan de riskerar också att förgifta sig själva, eftersom en stor del av de läkemedel som säljs på nätet är förfalskningar,” säger Lars Hansson, specialist på narkotika på Tullverket, i pressmeddelandet.

Beslagtagningen av dopingmedel har mer är än fördubblats under 2012 främst genom att en stor dopinghärva avslöjats som divits mot ett kriminellt nätverk i Sverige under året.

”Det här är ett av de absolut största dopningsnätverken vi avslöjat hittills med förgreningar i flera delar av landet. Att ärendet kunnat bli så omfattande säger en hel del om vilken stor marknad det finns för dopningsmedel i Sverige idag,” säger han.