Stärk ditt immunförsvar
Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i tusentals år. (Foto: Remy Gabalda/AFP)


Hösten är här och med den möts vi åter efter sommarlov och semestrar. Det blir fart igen på arbetsplatser, förskolor och i klassrum. Även föreningslivet kommer igång. Det är nu som infektionerna börjar spridas, men med ett bra immunförsvar står vi starkare. Det finns många sätt att förstärka sitt immunförsvar inför vintern.

D-vitamin

Förhoppningsvis har vi fått njuta av sol och värme den här sommaren och fått fylla på våra D-vitamindepåer. Solen är den viktigaste källan till D-vitamin. Solljuset omvandlar ett ämne i huden till D-vitamin. Under den solfattiga årstiden i våra nordliga breddgrader måste därför intaget av D-vitamin komma via maten.

D-vitamin har inte bara betydelse för att reglera kalkbalansen i kroppen. Under de senaste åren har forskarnas intresse för D-vitamin varit stort, och en rad studier har visat att brist på D-vitamin kan vara en viktig faktor i samband med många sjukdomstillstånd.

D-vitamin finns naturligt i fisk, speciellt i fet fisk som lax, sill och makrill. Ägg och kött innehåller en del D-vitamin. Det finns också mejeriprodukter som berikas med D-vitamin.

Prova på oilpulling

Att skölja munnen med olja är en uråldrig traditionell metod för att rena munhålan från skadliga organismer.

Metoden är enkel. Man låter en matsked kallpressad ekologisk kokosolja skölja runt i munnen i 15-20 minuter. Gurgla inte. Sedan spottar man ut vätskan (inte i avloppet där det kan orsaka stopp). Skölj munnen med vatten efteråt. Proceduren utförs på morgonen innan frukost.

Tungskrapa för god munhygien

Vill du vara extra omsorgsfull med munhygienen så använd gärna tungskrapa efter tandborstningen. Den hjälper till att ta bort de beläggningar som finns långt bak i munnen.

Inom kinesisk och indisk traditionell läkekonst anses tungan spegla renheten i dina inre organ. Inom båda lärorna rekommenderas daglig rengöring av  tungan.

Tungskrapan kan användas både morgon och kväll. Dra den försiktigt ett par gånger över tungans yta bakifrån och framåt och skölj sedan munnen. Det är viktigt att göra ren tungskrapan ordentligt efteråt.

Honung varje dag

Honung har under tusentals år använts i många olika kulturer för sina hälsobefrämjande egenskaper. Honung stärker immunförsvaret och är känt för att vara välgörande för luftrören.

Kryddörter i matlagning

Rosmarin, timjan, koriander, oregano, basilika, persilja och salvia är örter som inte bara är goda smaksättare utan också tillför antioxidanter, spårämnen och vitaminer som är betydelsefulla för hälsan.

Undvik gifter i mat och omgivning

Tänk på att många av våra vardagsprodukter, som till exempel hygienartiklar, rengöringsämnen, textilier och elektronik, innehåller ämnen som kan vara skadliga för hälsan. Ta reda på så mycket du kan om miljögifter och tillsatsämnen i mat.

God sömn

Forskning har visat att strålning kan störa sömnen och påverka kroppens funktioner negativt. Vi utsätts för strålning dagligen men låt sovrummet vara fritt från elektroniska prylar. Vädra innan du går och lägger dig. Man sover bäst om det är svalt och mörkt i rummet. Använd öronproppar om du är lättväckt av ljud.

Ät yang-mat

Enligt traditionell kinesisk medicin talar man om balansen mellan yin och yang. Maten vi äter påverkar kroppens energikanaler och har betydelse för blodcirkulationen. Under den kalla årstiden är det viktigt att äta stärkande och värmande yang-mat för att hjälpa kroppen att stå emot kylan.  Ingefära betraktas som yang (värme) till motsats av yin (kyla) och den är bra för matsmältningen och har antiinflammatoriska egenskaper.

Undvik kall och rå mat och ät gärna varma grytor och soppor under vintertid. Ät då också mindre av gurka och meloner som anses vara svalkande. Däremot rekommenderas äpplen och päron, som anses vara neutrala till sin natur.

Glöm inte vitlöken

Den kraftfulla och mytomspunna vitlöken är en effektiv bekämpare av infektioner. Den innehåller antioxidanter, vitaminer, mineraler men även olika svavelföreningar, bland andra allicin. Allicin har genon tiderna ansetts vara ett potent antibiotikum.

Skulle man ändå smittas av en förkylning så har forskning visat att personer som äter vitlök får mildare symtom och blir fortare frisk än de som inte äter vitlök.

Bevara inre lugn

Försök att uppnå ett harmoniskt sinnelag. Kroppen reagerar direkt på negativa känslor och förväntningar. Undvik stress och ta dig tid att vila när du känner dig hängig. Lyssna noga på kroppens signaler. Tar du dig tid för återhämtning kan du bespara dig den tid det tar att vara sjuk. Meditation kan hjälpa dig att hitta inre lugn och balans.

Motionera med måtta

Det är bra att röra på sig och komma ut i friska luften. Undvik alltför hård träning om du känner dig trött. Enligt Ayurveda är intensiv kroppsträning inte nödvändigtvis bra för alla individer. Ayurveda-läran talar om att vi människor har olika  konstitutioner eller doshor. Det finns tre olika doshor: vata, pita och kapha. Genom att fastställa vilken slags dosha man tillhör kan man bedöma vilken slags livsföring som är bäst för just den personens hälsa.