Starar bildar formationer i skyn
En europeisk stare nära Louvre i Paris den 22 mars 2012. (Foto: AFP/Jacques Demarthon)


Den vanliga staren, även känd som den europeiska staren, är skyns mest imponerande sångfågel. Den förekommer i tempererade regioner över hela Nordamerika och Europa. Den lilla svarta fågeln med blanka gröna och lila fjädrar väger i genomsnitt cirka 78 gram.

Den är mest känd för sin fantastiska förmåga att flyga i snäva, graciösa och ständigt ändrade formationer som bildas av tusentals fåglar. Forskare har länge undrat hur starar kan vara så sammankopplade till varandra med synkroniska rörelser, och de har teorier som spänner sig från telepati till att följa ledaren.

Den senaste teorin har vuxit fram ur Giorgio Parisis forskning vid Roms universitet. Hans team upptäckte att starar kan reagera på andra fåglar på 100 millisekunder. De tror att starar nästan ögonblickligen reagerar på cirka sju fåglar runt dem och därför ser de ut att röra sig som en kropp.

Några intressanta fakta om starar:

1. Stararna är inte ursprungligen från Nordamerika utan fördes dit från Europa i början av 1890 och släpptes fria i New Yorks Central Park.

2. En flock starar benämns korrekt ”murmuration”.

3. Stararna kan härma upp till 20 olika fågelarters läten eller rop.

4. Starar kan nå topphastigheter upp till 21,5 meter i sekunden.

5. Deras speciella förmågor skyddar hela murmurationen för blir de attackerade kan de reagera som en grupp, skingra sig och omgruppera sig snabbt.

Krama inte detta träd
Växter som växer på ett helt oväntat sätt