Stängning av kinesiska arbetsläger dåliga nyheter för fångarna
Skärmbild från en lång och detaljerad artikel i magasinet Lens i april 2013 om tortyren som äger rum i arbetslägret Masanjia i nordöstra Kina. (Foto: Epoch Times)


För många samvetsfångar i Kina innebär beslutet att arbetsläger ska stängas som att komma ur askan i elden.

Tillkännagivandet att systemet med ”omskolning genom arbete” ska överges gavs i kölvattnet av det nyligen avslutade mötet för ledarna i det Kinesiska kommunistpartiet, det tredje plenumet.

Det har rapporterats som om det vore färska nyheter, men i själva verket har beslutet tagits för flera månader sedan och stängningarna har påbörjats.

Nyheten hyllas också som ett tecken på reformer under det nya kinesiska ledarskapet, men i själva verket är det bara en skenmanöver. Många av de fängslade kommer inte att friges, utan istället flyttas de till andra anläggningar där det finns ännu mindre regleringar och översyn, såsom fängelser och hjärntvättsanläggningar.

Konkret innebär det att det är fritt fram för vakterna i de nya anläggningarna att misshandla och tortera med ännu mindre återhållsamhet – inte ett tecken på framsteg för de enskilda fångarna, och inte heller för Kina under kommunistpartiet.

Utövare av Falun Gong utgör den största gruppen samvetsfångar i Kina. Falun Dafa Information Center rapporterade i oktober att ”bortförande och tortyr av Falun Gong-utövare i Kina fortsätter på daglig basis, trots att vissa arbetsläger stängts de senaste månaderna.”

En nyligen startad kampanj som inte har basunerats ut till utländsk media är den så kallade ”slutstriden” för att hjärntvätta miljontals Falun Gong-utövare i Kina.

Partiets senaste tillkännagivande försöker göra sken av att man rör sig mot reformer, men verkliga reformer skulle börja med att frige alla den kinesiska regimens samvetsfångar.

Översatt från engelska.