Stämning för tortyr väntar Vitrysslands president
Vitrysslands president Alexander Lukasjenko. Lukasjenkos offer förbereder stämning mot honom för hans brott mot mänskligheten. (Foto: Sergei Grits/Getty Images)


Offren för Europas siste kvarvarande kommunistledare, Vitrysslands president Alexander Lukasjenko, förbereder en stämning mot honom för hans brott mot mänskligheten, inklusive förföljelse, olagligt fängslande och tortyr.

Förhandlingarna inleddes efter presidentvalet i december. Lukasjenko vann en fjärde presidentperiod, men till och med innan resultatet tillkännagavs demonstrerade oppositionella på gatorna och anklagade honom för fusk, vilket ledde till massiva kraftåtgärder. Hundratals demonstranter, inklusive presidentkandidater, människorättsaktivister och journalister, arresterades och misshandlades. 

Släktingar till en del av de fängslade kandidaterna startade formella processer mot Lukasjenko, och anklagade honom för förföljelse av politiska fångar.

Irina Bogdanova, syster till fängslade presidentkandidaten Andrej Sannikov, är en av nyckelpersonerna bland de målsägande.

-Målet omfattar anklagelser om tortyr, bortföranden, kidnappning och mord, såväl som andra brott som Lukasjenko har begått, sade hon.

-Eftersom Lukasjenko förstör vår familj och har begått brott mot oss genom att sätta våra släktingar i fängelse vill vi ställa honom till svars, tillade hon.

Bogdanova sade att hon inte hade någon kontakt med sin bror och vet mycket lite om hans situation. Sannikovs hustru, Irina, sattes i husarrest, bevakad av två säkerhetsagenter dygnet runt. 

-[Irina] förbjöds att tala med pressen, ge intervjuer eller göra uttalanden. Hon hotades med fängelse om hon inte fogade sig, sade hon.

Natalia Koliada, medlem i Befria Vitryssland nu, som är direkt inblandad i fallet, sade att en del fängslade kandidater riskerar fängelsestraff på upp till 15 år.

En annan nyckelkandidat i presidentvalet, Vladimir Nekljajev, är också under husarrest, sade hon. En del av de fängslade har suttit inspärrade i fyra år nu, och runt 50 personer kommer snart att ställas inför rätta, enligt Koliada.

Human Rights Watch rapporterade att en del av de fängslades advokater under en tid har blivit varnade för att yttra sig om deras klienters tillstånd. Andra advokater fick sina licenser indragna.

En nyckelperson bland dem som stödjer kampanjen mot Lukasjenko, är den förre tjeckiske presidenten Vaclav Havel, och andra är skådespelarna George Clooney och Michael Douglas.

Initiativtagare till stämningen och deras advokater sade att de skulle sätta press på utländska regeringar att upphäva den diplomatiska immuniteten för den nuvarande vitryska statsledningen, om de svarande befinns skyldiga till brott mot mänskligheten.

Brittiska advokater från Londons berömda advokatbyrån H2O Law hjälper familjemedlemmar att starta enskilda civil- och brottsmålsprocesser mot Lukasjenko och andra medlemmar av hans regering. De avslöjar inte sin exakta strategi i rättsprocessen, men deras advokater har redan samlat en stor mängd bevis genom intervjuer gjorda i Vitryssland.

Chefen för Lukasjenkos presstjänst avfärdade fallet mot de vitryska ledarna som brittisk propaganda och ingenting annat än en kampanj med egna syften.

Men familjemedlemmar och deras advokater sade att de tar stämningen av Lukasjenko på stort allvar.

-Om vi inte trodde att vi kan vinna målet så skulle vi inte ha startat det. Vi tror att det är möjligt och vi kommer att göra alla ansträngningar för att klara det, sade Bogdanova.

Matthew Jury, advokat vid H2O Law, sade att han är förvissad om att de kommer att vinna målet, eftersom hans byrå har lång erfarenhet av svåra civilmål, inklusive dem mot terrororganisationer.

H2O Law har tidigare framgångsrikt stämt Real Irish Republican Army (Real IRA), som av Storbritannien och USA betraktas som en terrorgrupp, och de företrädde då offren för Omagh-bombningen 1998 som dödade 29 människor.

De har också fört mål mot statsöverhuvuden såsom Libyens ledare Muammar Gaddafi, såväl som kommersiella intressen såsom Arab Bank som stödde Hamas, vilken av Israel, USA och EU anses vara en terrorgrupp.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/belarusian-president-to-be-sued-for-torture-53181.html