Ställ Jiang Zemin inför rätta, säger kinesisk regeringstjänsteman i ett öppet brev
Kong Qiang, författaren av ett öppet brev till den kinesiska ledningen, är anställd vid Qufus administration för industri och handel. (Foto: Kong Qiang)


En kinesisk regeringstjänsteman publicerade den 6 december ett öppet brev till de kinesiska ledarna Hu Jintao, Wen Jiabao och Wu Bangguo. I brevet uppmanade han dem att ställa den förre diktatorn Jiang Zemin och hans Shanghai-grupp inför rätta.

Kong Qiang, brevets författare, arbetar för Industri- och handelsbyrån i staden Qufu, i Shandongprovinsen på Kinas östkust.

I brevet hävdar Kong att Jiang och hans krets ligger bakom det politiska och ekonomiska tumultet som råder i Shanghai och andra delar av Kina. Han uppmuntrar ledningen att upplösa gruppen och ställa tillrätta vad de gjort. Att inte göra så skulle uppröra folket anser han.

Detta är det fjärde öppna brevet under de senaste månaderna som uppmanar till reformer, men det är det första som kommer från en regeringstjänsteman.

Jiangs anhang har plågat Kina. De driver människor till desperation. Om vi inte gör någonting åt dem så kommer Kina snart att kollapsa, sade Kong till en Epoch Times-reporter

Kong har i många år stått upp för folkets rättigheter. Den 39-årige tidigare millitärkadern startade i juli 2005 webbplatsen shenzheng.cn för att hjälpa människorättsoffer. Eftersom många av historierna på sajten rört Shanghai-gruppens brott har den vid över 100 tillfällen tvingats stänga. Senast stängdes den ner den 20 november, och informationen om hans planer att starta en rättsprocess mot Zhou Yongkang, den tidigare allmänna säkerhetsministern, Meng Jianzhu, nuvarande minister, och Wang Xudong, minister för informationsindustrin, spärrades av.

Kong sade att han publicerade brevet eftersom han inte längre står ut med att se så många människorättsbrott begås. Han tillade även att han samlat in tillräckligt med bevis för att fälla Shanghai-gänget.

I en intervju med Epoch Times förklarade Kong att Jiang Zemin måste stå till svars för sina brott. Han anklagade honom för korruptionen inom Shanghai-gruppen och lade skulden till Kinas nuvarande inflation på Jiangs ansträngningar att motsätta sig Hu och Wens övergripande kontrollpolicy.

– Jiangs gäng lyckades få oljepriserna att skjuta i höjden för att irritera människor och på så vis få press mot Hu Jintao och Wen Jiabao, fortsatte Kong.

Ett annat avskyvärt brott Jiang begått är förföljelsen av Falun Gong.

– Förföljelsen är brutal. Man tillåter inte ens Falun Gong-utövares familjemedlemmar att gå med i armén, sade Kong till reportern.

Kong hyllade de pågående rättsprocesserna mot Jiang Zemin och hans tjänstemän som Falun Gong-utövare startat runtom i världen. Han sade att de lyckade rättsprocesserna i många länder har inspirerat honom och många andra – och då de flesta av Jiangs offer är i Kina så är det ofrånkomligt att åtala honom där.

I sitt öppna brev vädjade Kong för ett slut på förföljelsen av Falun Gong. ”Om det internationella samfundet samarbetar tror jag inte att det är svårt att stoppa förföljelsen.”

När han blev tillfrågad om han var rädd, då han är den första regeringstjänstemannen som kräver att Jiang åtalas, svarade Kong att han var redo att möta all fara redan när han startade sin webbplats.

Översatt från version