Stadsrådgivare uppskattar den multikulturella aspekten
Stadsrådgivare Judy Villeneuve och hennes make Mike på premiären av Chinese Spectacular på Bell Performing Arts Center. (Joan Delaney/The Epoch Times)


Kinas kulturella arv blev till liv i den kanadensiska staden Surrey förra fredagen då Chinese Spectacular visade upp sina under inför en tagen publik.

Stadsrådgivare Judy Villeneuve sade att ett av skälen till att hon ville se Chinese Spectacular var att trots att hon är välbekant med många dansstilar är kinesisk klassisk dans nytt för henne.

– Jag vet inte så mycket om det, det var därför som jag ville komma ikväll och titta. Jag tyckte om variationen och berättelserna och jag tycker det är en produktion som visar upp alla sidor av den klassiska genren, sade hon.

– Personligen har jag ett stort intresse för dans, jag har sett mycket av den moderna dansen i staden och därför tyckte jag nu även mycket om att se den klassiska kinesiska dansen. Den är verkligen vacker och dräkterna är underbara.

Som medlem i Surreys multikulturella kommitté tyckte hon att den multikulturella aspekten av föreställningen var påtaglig.

– Jag tycker att den har visat allting från det väldigt klassiska med barytonen och operasångaren och klassisk dans, till vad jag tyckte var mer något av modern dans i numret med de fängslade Falun Gong-utövarna och deras flykt till en mer fridfull värld.

Villeneuve syftade på dansen Den uppstigande lotusblomman, en scen som skildrar en situation i dagens Kina: förföljelsen av Falun Gong. Denna andliga metod med dess vägledande principer sanning, medkänsla och tolerans är djupt rotad i den gamla kinesiska kulturen.

– Koreografin
var sagolik. Sådana här saker kan ibland blir upprepande, men det har det inte alls varit ikväll, det var stor variation, sade Villeneuve.

Framförd av den New York-baserade Divine Performing Arts har Chinese Spectacular blivit känd för sitt autentiska porträtt av den forntida kinesiska traditionella kulturen, vilken värdesätter skönhet, moral och kosmisk harmoni.

– Ju mer vi får tillfälle att exponera oss för detta, desto närmare kommer vi de människor som bor här och som kommer från den kinesiska kulturen.

Ytterligare ett skäl till att Villeneuve ville se föreställningen var hennes make Mike, som undervisar i engelska på ett vinterläger i Seoul och som därifrån rest till Kina.

Villeneuve har
varit stadsrådgivare i Surray i 20 år och är ordförande för den sociala planeringskommittén såväl som en rad andra kommittéer och styrelser. Hon berättar att Surray i sommar kommer att hålla en Fusionfestival.

– Vi har utnämnts till Kanadas kulturhuvudstad och som en del av det kommer Fusionfestivalen i juli, med underhållning från olika kulturella grupper i staden. Vi hoppas kunna göra den till ett årligt evenemang.

För information om kommande föreställningar av Divine Performing Arts, gå in på www.DivinePerformingArts.org och www.chinesespectacular.eu” target=”_blank”>