Staden Matera i Italien vald till Europas kulturhuvudstad 2019
Panoramabild över staden Matera i södra Italien, som valdes till Europas kulturhuvudstad 2019. (Foto: via Shutterstock)


Kröningen av staden Matera till Europas kulturhuvudstad 2019 blev till en seger för södra Italien. Segern ses som en frisk fläkt som kan öppna Basilicata-regionens gränser och göra den känd för hela världen.

Medan organisationernas maskineri börjar arbeta tar "Matera 2019" komittén redan sina första steg mot fönstret som respresenteras av Expo 2015 i Milano. Det är klart att möjligheterna går hand i hand med arbetet som behöver göras inom de närmaste åren.

Materas infrastruktur – en viktig fråga

Efter det sedvanliga firandet kommer den första signalen från  Federconsumatori, Italiens största konsumentförening. Den viktigaste frågan gäller att komplettera arbeten med infrastrukturen som vägar och järnvägar, vilka är nödvändiga för att evenemanget ska komma att lyckas. 

"Matera är en juvel som världen nu till sist har erkänt", enligt Federconsumatori. "Vi måste göra vårt allra bästa för att vara beredda inför 2019 – det är ett tillfälle som man inte får missa. Det kommer att föra med sig nya utvecklingsmöjligheter till området, både kulturella och ekonomiska, vilket kan erbjuda viktiga inslag för turismen".Den berömda ”stenarna” i Matera. Staden är en av de äldsta i världen. (Foto: via Shutterstock)

Minst fem miljoner besökare 2019

Kommittén räknar med minst fem miljoner besökare under loppet av 2019. De kommer att vända upp och ner i den lilla staden Matera med sina cirka 60 000 invånare. Det är en inverkan som "stenstaden" Matera som redan är på Uncescos världsarvslista sedan 1993, måste kunna hantera.

Viktigt är att samarbeta med gränsande regioner och försöka "ta hem" dem som har flyttat. Arbetslösheten är bland de högsta i Italien – 15,5 procent enligt Italiens statistiska byrå Istat. Många har därför sökt sin lycka på annat håll.

"Vi borde hitta sätt att locka tillbaka dess folk", sade poeten Franco Arminio, en av de mest inflytelserika kulturpersonligheterna som engagerar sig i att försvara och stödja södra Italien.

Ungdomarna behövs för att utveckla landet

När han blev intervjuad av tidningen Repubblica sade han: "Vi kan inte skapa en framtid utan ungdomar. ….Matera måste komma ut ur det kapitalistiska systemet, såsom hela södern, för att etablera ett nytt sätt att agera, nära till poesins och konstens rytmer, för att upptäcka vårt land och utveckla det, med sociala erfarenheter och tillväxt som resultat".

Det är en synpunkt som även delades av stadens borgmästare, Salvatore Adduce. Under presskonferensen i Rom lovordade han den rollen som de lokala studenterna spelat för att stimulera politiska krafter att ansöka om att bli Europas kulturhuvudstad.

"De (ungdomarna) kommer att vara förgrundsgestalter för de kommande åren eftersom vi alla måste vandra tillsammans för att bygga en ny, vidsträckt, extraordinär gemensam väg". 

Vägen, som förklarades i projektets program, mottogs väl av EU-kommissionen.  Bryssel tilldelar varje år två länder i tur och ordning titeln som Europas kulturhuvudstad. Syftet är att "belysa kulturens rikedom och mångfald i Europa" samt "att öka EU-medborgarnas känsla av att tillhöra ett gemensamt kulturområde".

Matera – skådeplats för mer än 50 filmer

Ett tillfälle man inte får missa för den gamla staden, som varit en skådeplats för fler än 50 nationella och internationella filmer som "The Passion of the Christ" av Mel Gibson, eller "Kung David" med Richard Gere.

I ögonen på Joseph Grima, konstnärlig ledare för "Matera 2019", är segern som kämpats mot Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna och Siena, ett resultat av en konkret planering som kommer att bli verklighet, tack vare en investering på 25 miljoner euro från staten och privata sponsorer.

Det kommer att bli några få men utmärkta projekt "tillägnad kulturproduktionsutbildning, främjande av offentliga evenemang på nationell och europeisk nivå, och även förbättrandet av de lokala institutionernas prestationer med anknytning till kultur, turism och utbildning", sade kommittén. "Nästa år kommer en verklig grund att läggas så att man på laglig väg kan ta itu med alla utmaningar".

Läs originalartikeln på italienska.