Stabilt för skadad svensk turist i Egypten
Entrén till hotell Bella Vista i Hurghada, där ett attentat ägde rum på fredagskvällen. (Foto: Reuters/TT)


Svensken Sammie Olovsson, 27, skadades när två beväpnade gärningsmän gick till attack mot ett hotell i Hurghada vid Röda havet. ”Läget är stabilt”, hälsar han från sjukhuset via Facebook. Samtidigt är säkerheten förstärkt på den egyptiska semesterorten.

Hotellen i Hurghada har förstärkt säkerheten och placerat ut säkerhetsvakter efter attacken mot hotellet Bella Vista.
Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada på semester. Under morgonen besökte han hotellet Bella Vista tillsammans med sin sambo som är journalist.

– Det var en tryckt stämning och alla möjliga poliser var där. Allt var uppstädat och det fanns inga spår av vad som hände i går, säger Max Lagerbäck till TT.

FAKTA: Hurghada
Hurghada är en turistort i vid Röda havet, cirka 45 mil sydost om Kairo, med cirka 223 000 invånare.
Orten är populärt bland sportdykare, främst tack vare rikt djur- och växtliv. I närheten ligger ett 20-tal korallöar.
Minst tre svenska charterbolag arrangerar resor till Hurghada.
Källa: Nationalencyklopedin

Den förhöjda säkerhetsnivån är markant.

– Det är vägspärrar och på väg tillbaka till vårt hotell var det som en amerikansk film. De kontrollerade vika som är i bilen och kollade under bilen med speglar, säger Max Lagerbäck.

Egyptens inrikesdepartement uppger för Reuters att det var två gärningsmän som angrep hotellet, beväpnade med en luftpistol och knivar. En av dem ska ha dödats av säkerhetsstyrkorna medan den andre greps.

Tre skadade

Tre utländska turister skadades, förutom svensken var det två 72-åriga österrikare, enligt departementet.

Svenske Sammie Olovsson, 27 år, höggs med kniv i halsen under attacken mot hotellet Bella Vista, berättar hans far Jan-Eric Olovsson för Expressen. De åt middag på en restaurang i anslutning till hotellet när angriparna stormade in.

– Allt gick jättefort. Vi satt där och åt och så dök de upp, jag tyckte att de kom utifrån. Jag hade själv pistolen mot mig tre gånger och Sammie blev huggen med kniv, berättar Jan-Eric Olovsson.

Kvar på sjukhuset

De gömde sig under bordet tills fältet var fritt. Väl ute på gatan fick de skjuts till sjukhuset av en man. Sammie Olovsson fick sys i halsen och stanna kvar på sjukhuset under natten för observation.

– Vi kan bekräfta att en svensk man har skadats under attackerna. Vi arbetar med att stå i kontakt med lokala myndigheter för att få en så tydlig bild som möjligt, säger Joakim Edvardsson Reimar, vid utrikesdepartementets (UD) presstjänst, till TT.

Under natten har UD fått många samtal från personer som är oroliga för anhöriga som befinner sig i Egypten.
– Vi ber svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga, säger Joakim Edvardsson Reimar.

Dramatisk evakuering

Max Lagerbäck har pratat med en nederländsk medborgare som befann sig i närheten av hotellet Bella Vista då attacken genomfördes.

– Han säger att gärningsmännen kom från gatan och avlossade tre, fyra skott. Båda blev ihjälskjutna. Han såg att de låg döda på baksidan av lobbyn, säger Max Lagerbäck till TT.

Vittnen har även berättat om dramatiken då hotellgästerna evakuerades.

– Gästerna fördes till hamnen och sattes på en båt. Det var panik och två turister som inte kunde simma hoppade i vattnet. De fiskades upp och sen åkte alla ut i båten och satt där ute i cirka 20 minuter innan de fördes till ett annat hotell, säger Max Lagerbäck.

FAKTA: Andra terrordåd i Egypten
1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.
13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.
31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.
7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

UD avråder inte

Researrangören Apollo hade 90 gäster på Bella Vista där attacken skedde, svenskar, danskar och norrmän som flyttades till andra hotell. De gäster som vill avbryta sin semester i förtid kommer att få hjälp. Hur det blir med fortsatta bokningar under resten av vintersäsongen har Apollo ännu inte tagit ställning till.

– Vi följer UD:s rekommendationer vad gäller eventuella reserestriktioner. De gäster vi har där nu är prio ett. Sedan får vi ta ställning till framtiden i Hurghada, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo.

Oavsett UD:s rekommendationer har Apollo beslutat att erbjuda fri ombokning för dem som bokat resa till Egypten.
UD har inte ändrat sina rekommendationer för resor i regionen.

– Vi har inte gjort någon situationsanpassning efter den här händelsen. Vi gör värderingar hela tiden och vi får se om det blir en ny avrådan. Det är ganska lång beredning så det är svårt i dagsläget att säga hur lång tid det kommer att ta, säger Joakim Edvardsson Reimar.