Sprängattentat mot kommunistpartibyggnad i Fuzhou
Ett svampmoln efter de samordnade explosioner som den 26 maj skakade Linjiangs distriktsregerings kontor i staden Fuzhou, som ligger i Jiangxiprovinsen i östra Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Tre samordnade explosioner skakade kommunistpartiets och regeringens lokaler i Fuzhou i Jiangxiprovinsen mellan klockan 9.18 och 9.45 på torsdagsmorgonen. Fönster krossades, bilar vältes, två personer dödades och minst tio skadades.

Incidenten har redan fått namnet ”5.26” enligt den kinesiska traditionen att döpa viktiga händelser efter datumen då de inträffade.

Enligt rapporter var det den 52-årige lantbrukaren Qiang Mingqi som var ansvarig för bomberna, och orsaken ska ha varit hans stora förbittring över hur hans klagomål till myndigheterna hanterats. Qiang bodde i området och hade inget fast jobb eller bostad, och han har nu bekräftats som död, enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Jiangxis säkerhetspolis säger att de arbetar hårt på fallet. De sade att de ”lägger all sin kraft på att arbeta bra för social stabilitet”, vilket i praktiken innebär skadekontroll på PR-sidan för att minimera upprörda stämningar mot partiet bland allmänheten.

Översatt från engelska