Spontan stödaktion för Burmas folk
- Om ni inte ser till att stoppa våldet i Burma kommer jag att ansluta mig till kampanjen för bojkott av OS! Kina - anslut er till den vinnande sidan! Desmon Tutu vid stödaktionen för Burmas folk på bokmässan i Göteobrg. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


– Till Kina vill jag säga: Om ni inte stoppar brutaliteterna i Burma så går jag med i kampanjen för bojkott av OS i Peking! Desmond Tutus starka uttalanden på bokmässan idag fick golvet och väggarna att skaka av publikens applåder.

Klockan 15:00 i eftermiddags hölls en spontan stödaktion på Internationella torgets stora scen på bokmässan i Göteborg. Den förut till Burma utsände Jan Eliasson, biståndsminister Gunilla Carlsson, ärkebiskop K.G. Hammar samt Björn Linnell från svenska PEN uttryckte sitt stöd för Burmas folk med budskapet att ”Ni är inte ensamma!”

Därefter kom den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, som spelade en stor roll för avskaffandet av apartheid i Sydafrika. Han började med att tacka det svenska folket för det stöd som Sverige givit under den tiden.

– Situationen då var våldsam. Människor dödades och fängslades. Men sedan sade världen – sedan sade ni – NEJ! Och i dag är vi fria! Så jag vill tacka er, sade Tutu som möttes av varma applåder från de runt 1 000 personerna i publiken.

– Till militärregimen i Burma vill jag säga, ni har redan förlorat. Upphör med våldsamheterna mot de fredliga demonstranterna. Det är för er egen skull. Gå med den vinnande sidan!

Därefter fortsatte han:

– Kina, vi har varit snälla mot er. Säg åt de där männen att upphöra med våldsamheterna. Om ni inte gör det kommer jag att gå med i kampanjen för bojkott av OS! Kina – anslut er till den vinnande sidan!

Publikens reaktioner gick inte att misstolka. Rungande applåder följde på Tutus tal, innan han försvann med pressen efter sig.


- Jag fick veta genom SMS att man kunde bära rött i dag för att stödja demonstrationerna i Burma. Där kämpar folket just nu för yttrandefrihet och demokrati, sade Johanna Tangnäs som befann sig på mässan.

– Jag fick veta genom SMS att man kunde bära rött i dag för att stödja demonstrationerna i Burma. Där kämpar folket just nu för yttrandefrihet och demokrati, sade Johanna Tangnäs som befann sig på mässan.

I dag var det många besökare och utställare på bokmässan som bar röda tröjor, jackor och armbindlar för att visa sitt stöd.

– Jag fick veta genom sms att man kunde bära rött i dag för att stödja demonstrationerna i Burma. Där kämpar folket just nu för yttrandefrihet och demokrati. De har sagt att de önskar sig omvärldens stöd, så jag tyckte det var en bra idé, sade Johanna Tangnäs från Afrikagruppen.

Maria Ende från LO-TCO Biståndsnämnd, ansvarig organisation för det Internationella torget, berättade att när man på morgonen såg många som inte bar rött så rev man ner den röda textildekoren och började klippa till armbindlar åt besökarna.

– Vi är alla förespråkare för de mänskliga rättigheterna, när sådant här händer är det viktigt att vi visar vårt stöd, sade Ende.