Spökskepp med kannibalråttor på drift
Ryou-Un Maru var ett japanskt spökskepp som dök upp vid Alaskas kust 2012. Lyubov Orlova ser antagligen likadan ut nu. (Foto: US Coast Guard)


Det ryskbyggda kryssningsfartyget Lyubov Orlova tros flyta runt som ett spökskepp någonstans i norra Atlanten. Passagerarna ombord är hundratals kannibaliserade råttor som äter på varandra.

Fartyget Lyubov Orlova, namnet efter en rysk skådespelerska, har varit på drift sedan januari förra året då den skulle bogseras från Kanada till Dominikanska Republiken för att skrotas. I den hårda blåsten brast förtöjningarna och skeppet seglade vidare med endast råttorna som besättning.

Nu fruktar man att skeppet kan vara på väg mot Storbritannien och dess besättning av sjuka kannibalråttor ska ta sig i land för att söka efter annan föda än det råa köttet av varandra.

Inte bara myndigheter har sökt, även skeppsbärgare har letat efter spår efter fartyget på 4 250 ton och ett skrotningsvärde på 1 miljon euro, enligt mirror.co.uk.

”Hon flyter runt där ute någonstans”, sade den belgiske skeppsbärgaren Pim de Rhoodes. ”Det kommer att vara mängder med råttor ombord som äter varandra. Om jag kommer ombord måste jag strö ut gift överallt”.

Men många tror dock att skeppet har sjunkit. Den brittiska kustbevakningen säger i ett uttalande att de inte fått några rapporter om Lyubov Orlova sedan april och det finns inga bevis för att fartyget fortfarande flyter. En del av livbåtarnas automatiska nödraketer har avfyrats men inte alla. Det behöver inte betyda att skeppet har sjunkit, utan kan bero på att livbåtarna ramlat av.

Chris Reynolds från den Irländska kustbevakningen berättade för Irish Independent att det är mycket troligt att det har sjunkit med alla stormar som varit i området.

”Det har varit svåra stormar de senaste månaderna men det krävs mycket för att sänka en båt av den storleken. Vi måste vara på vår vakt”, sade Reynolds.

Om spökskeppet når land tror man att Irlands och Skottlands västra kust och Englands sydspets ligger sämst till. Även Norge har förutspåtts som tänkbar strandningsplats för Lyubov Orlova.

Originalartikel på engelska.