Splittrad uppmärksamhet i Malmö
Vandana Shiva talar på öppningsceremonin.


Under de senaste dagarna har Malmö stått värd för ESF, European Social Forum, ett konvent för ett flertal politiskt och humanitärt aktiva grupper, ofta med rötterna djupt förankrade i vänsterrörelsen.

Mediebevaknigen har varit hård och intensiv med fokus på frågor rörande allmänhetens säkerhet samt politiska uttalanden, vilka inte direkt utgjort en del av arrangemanget. Ett exempel är Anja Sonessons (m) utspel i frågan om kommunens ekonomiska bidrag till rörelsen på 2,5 miljoner kronor, något hon inte anser motiverat. Således har i mångt och mycket själva huvudarrangemanget förbisetts.

Under de två dagar som gått sedan ESF 2008 invigdes i Folkets park i onsdags har mer än hundra seminarier och workshops hållits. Allt från bekämpande av skatteflykt, feministiskt självförsvar, äldres rättigheter i samhället, till klimatfrågor har behandlats i olika former. Det är den typ av aktiviteter som utgör grundstommen i ESF-konventet och är en del av det officiella programmet. Många av deltagarna är tillresta långväga ifrån för att ta del av utbudet. Exempelvis var en av öppningstalarna på invigningen i onsdags internationellt kända Vandana Shiva, fysiker från Indien och miljöförkämpe sedan många år.  

Vid sidan om allt detta finns en annan organisation, ESF Action Network, som namnet till trots inte är kopplat till ESF 2008. Action network består av en lös gruppering människor, med olika mål och syften, vilka inte vill ta del i de officiella sammankomsterna. 

”Parallellt med forumet kommer olika typer av massaktioner, demonstrationer och gatuaktiviteter att genomföras…- www.esf2008action.net”

Under fredagen hölls två stora aktioner. Den första, Klimax, var en demonstration med syfte att informera om global uppvärmning. Hundratals människor samlades på eftermiddagen vid Möllevångstorget och en kort stund senare formades ett demonstrationståg, varpå aktivisterna begav sig av. Polisen grep i slutskedet av demonstrationen två aktivister men av andra orsaker, vilka inte hade någon direkt anknytning till demonstrationen.

Dagens andra och betydligt mer omtalade aktion har visats ett långt större polisiärt intresse. Reclaim the streets framför stadshuset är den största befarade krutdurken av veckans alla aktiviteter. Reclaim the streets är ett koncept där människor ockuperar en allmän plats för att hålla en gatufest, och själva inbjudan på arrangörens webbplats lyder:

”Vill du skriva din pissiga chefs namn i rosa över hela gatan? … Vill du bryta upp asfalten och plantera en kolonilott? Vill du ta med din soffa? … Vill du dansa till din revolution? Vill du träffa nya vänner? 
– www.esf2008action.net”

Polisen har vid åtskilliga tillfällen under de gångna åren behövt ingripa vid Reclaim the streets demonstrationer som spårat ur, men försöker i år hålla ordningen genom en mindre konfrontativ taktik i hopp om att deras lugn skall bidra till en trygg stämning. Bland annat har omfattande arbete skett för att föra en sansad dialog med demonstranterna.

Epoch Times fotograf hotades vid två tillfällen när han fotograferade unga maskerade män på festen. Då han lämnade området vid halv tio-tiden var aktiviteten i full gång och en form av organiserat kaos rådde. Fyrverkerier avfyrades och hög musik spelades ur minibussar. Polisen höll ett vakande öga på arrangemanget. Senare på natten rapporterade Sydsvenskan.se om att gatsten kastades i centrala Malmö. 


Klimatdemonstranter på Möllevångstorget.

Klimatdemonstranter på Möllevångstorget.


Reclaim the Streets skapar kaos på Malmös gator.

Reclaim the Streets skapar kaos på Malmös gator.


Fyrverkeripjäser avfyras i folkmassan.

Fyrverkeripjäser avfyras i folkmassan.


Polisen betraktar på avstånd.

Polisen betraktar på avstånd.