Spionskandal med kinesisk kvinna och sydkoreanska diplomater avslöjad
Bild på Deng Ximin från nätet. (skärmdump)


Tre sydkoreanska diplomater vid konsulatet i Shanghai har pekats ut i en sexskandal som involverar en 33-årig gift kinesisk kvinna. Hon påstås dessutom av vissa källor vara den förre kinesiske ledaren Deng Xiaopings barnbarn. Enligt koreansk nyhetsrapportering har kvinna kommit över hemligstämplad information, bland annat telefonnummer till högt uppsatta koreanska befattningshavare.

Deng Xinmin är gift med en koreansk medborgare, som refereras till som ”J” i pressen. J arbetar i Shanghai, och han kontaktade myndigheterna när han upptäckte känslig information på sin frus USB-minne.

De tre diplomaterna har bara kallats för H, K och P. De är alla i fyrtioårsåldern. En av dem har redan avgått och de andra två är under utredning.

Den 8 mars avslöjade det sydkoreanska justitieministeriet att Dengs USB-minne innehöll telefonnumret till president Lee Myung-bak och hans fru, tillsammans med numren  till 200 högt uppsatta sydkoreanska politiker och statstjänstemän, nödnumret på konsulatet i Shanghai och dessutom uppgifter om visum som utfärdats.

På minnet hittades även brev från kinesiska invånare till konsulatet där brevskrivarna klagar på att visumprocessen styrs av Deng. Enligt breven är det extremt svårt att få ett sydkoreanskt visum om man inte går genom Deng, och att många svåra visumfall måste hanteras av henne.

I en intervju med sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap sade ”J” att han gifte sig med Deng 2001 i Shanghai och att de har en dotter. Han sade att deras familjeliv hade varit bra tills hans fru börjat arbeta. Hon började vara borta mycket hemifrån och sade till sin make att hon var sekreterare till Shanghais borgmästare, men ibland även att hon arbetade för polisen.

J sade att när affären kring hans fru och diplomaterna blev känd i Shanghai under förra året började han söka igenom hennes ägodelar och hittade intima bilder på henne och en diplomat och ett ”kärleksbrev” från en annan diplomat. J sade att hans fru sagt att hennes far dött och att en av hennes farbröder som bodde i Shandong nu hade flyttat till Shanghai och var partisekreterare.

– Jag vet inte vad av det hon sade som var sant och vad som inte var det. Det är sorgligt att konstatera att kvinnan man varit gift med i tio år är en spion, sade J.

Kim Jeong-ki var tidigare generalkonsul i Shanghai och han känner också Deng. Han sade att Deng tillhör Shanghais partisekreterare och borgmästares inre cirkel. Många konsulatärenden går genom henne, enligt Kim. Foton på Kim och Deng har också hittats.

Kim sade till Yonhap att han inte stod Deng särskilt nära, och att fotot togs den 1 juni i fjol, när de råkade träffas på Hilton. Angående det stora antal diplomattelefonnummer som hittats på Dengs USB-minne, så erkände Kim att originalfilen var hans, och hävdade att någon måste ha stulit den från hans kontor.

Den 9 mars publicerade emellertid Yonhap en detaljerad analys av fotot. Enligt analysen togs bilderna av Deng och Kim på Hilton klockan 18.55 respektive 18.56 den 1 juni 2010. Omkring två timmar senare användes samma kamera för att skapa filen som innehöll telefonnumren. Alla dessa bilder togs på samma dag med samma kamera och förvarades i samma mapp på Dengs USB-minne.

Baserat på detta drog Yonhap slutsatsen att det var Deng som stal telefonnummerfilen från Kims kontor. De skrev att allmänheten oroligt väntar på Kims förklaring.

Den koreanska regeringen säger att man ska undersöka fallet, och Kinas utrikesminister har bett om ursäkt.

Nyligen sade den spionanklagade generalmajoren Luo Xianzhe från Taiwan att han lurats till att spionera för Kina genom en ”honungsfälla”, det vill säga att han blev förförd av en kinesisk agent. Enligt taiwanesisk media är Luo den högst uppsatta officer som dömts för spioneri de senaste fem decennierna. 

Kinas ministerium för statssäkerhet har en stor personalstyrka i Kina och intar en central roll när det gäller spionage mot andra länder, enligt en rapport från Tysklands inrikesministerium som kom 2009.

Enligt rapporten är förklädda agenter från statssäkerhetsministeriet och den militära underrättelsetjänsten aktiva i Tyskland och försöker komma över information om sådant som rör Tysklands politiska, militära, vetenskapliga och ekonomiska sektorer. Generellt använder sig den kinesiska underrättelseapparaten av sina officiella beskickningar för sin informationsinhämtning, genom att deras agenter arbetar där. Förutom ambassaden i Berlin finns de även på konsulaten i Hamburg, Frankfurt och München. Man kan även samarbeta med kinesiska jornalister som är ackrediterade i Tyskland, enligt rapporten.

Underrättelseagenter försöker få information från sina måltavlor med hjälp av listiga konversationstekniker. De som utsatts för den här typen av manipulation inkluderar representanter för tyska organisationer och företag, soldater och vetenskapsmän.

Agenterna strävar också efter att upprätta personliga förhållanden, enligt rapporten. Med upprepade möten, inbjudningar till restauranger, gåvor och uppmuntran försöker de forma vänskapsrelationer. Genom den här långsiktiga processen ”odlar” de sina informationsbärare i hopp om att de så småningom ska göra sina ”vänner” en gentjänst eller av misstag avslöja känslig information.

Även de gränsöverskridande affärs- och vetenskapssamarbeten mellan Tyskland och Kina utnyttjas. Det bor och arbetar omkring 80 000 kineser i Tyskland inom ramen för dylika samarbeten och många av dem är vetenskapsmän eller studenter. Underrättelsetjänsterna känner till dessa personers informationspotential och de skaffar sig en överblick över deras kontakter, försöker bygga en relation med dem och få dem att utföra arbete åt dem. I den här processen påpekar underrättelsetjänstens personal för sina landsmän hur priviligierade de är som får arbeta och bo i Tyskland, och samtidigt vädjar man till deras patriotism.

Liknande scenarier utspelar sig inom näringslivet. De senaste åren har medlemmar av kinesiska affärsdelegationer upprepade gånger uppmärksammats i samband med spioneriförsök. Trots att man ofta inte kan bevisa att den kinesiska staten är direkt inblandad i många av de här aktiviteterna så verkar de kinesiska affärsmännen inte frukta eventuella konsekvenser i sitt hemland, enligt rapporten.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/52781/