Spelar det roll vad skådisar tycker?
Skådespelerskan Kristen Stewart anländer till MTV:s filmprisutdelning i Los Angeles, Kalifornien den 3 juni 2012. (foto: AFP/Joe Klamar)


Det utbröt en smärre skandal när skådespelaren Ulf Brunnberg häromveckan uttalade sig om att kvinnor inte borde få arbeta inom brandkåren, kriminalvården och polisen. Precis som de flesta andra, tyckte jag att detta var en föråldrad inställning till kvinnor. Men när jag tänker efter, egentligen borde vi inte bry oss om vad han tycker om kvinnor i de yrkesrollerna. Han är skådespelare; de enda uttalanden han gör som vi borde lyssna på är de som har med hans yrkesroll att göra.

Ulf Brunnberg (f.1947) är mest känd som Vanheden, den extremt stockholmska mannen med de vita skorna i ”Varning för Jönssonligan” (Jonas Cornell, Sverige/Danmark, 1981) och dess uppföljare. Häromdagen såg jag ”För kärleken” (Othman Karim, Sverige, 2010) i vilken Brunnberg spelar en TV-kändis vars stjärna faller på en dag. Han ger ett kraftfullt intryck av en man som känner att han har förlorat allt. När man ser honom i denna roll, vill man helst glömma den larviga stockholmaren i Jönssonligan; Brunnberg bevisar än en gång att han är en mycket duktig skådespelare. Så jag tycker faktiskt att hans åsikter om kvinnor inom olika yrkesroller är irrelevanta. Det hade varit en annan sak om han uttalade sig om kvinnliga skådespelare, regissörer eller producenter.

Kristen Stewart
(f. 1990), mest känd för sin roll som Bella i ”Twilight” (Catherine Hardwicke, USA, 2008) och dess uppföljare och nu senast bioaktuell i ”Snow White and the Huntsman” (Rupert Sanders, USA, 2012) har gjort uttalanden om sitt yrke som är under all kritik. Ett sådant uttalande var när hon jämförde skådespeleri med sex; man borde göra det och inte prata om det. Hon citerade visserligen Paul Newmans (1925-2008) änka, Joanne Woodward, men det gör ju knappast saken bättre. På skådespelarfronten tror jag att James Lipton, programledaren för ”Inside the Actors Studio” (USA, 1994-) och hans många gäster skulle ha invändningar mot detta uttalande. Exempel på gäster är Al Pacino, Robert De Niro, George Clooney, Michelle Pfeiffer, Jodie Foster och Barbra Streisand. För er som inte sett programmet, kan jag avslöja att programmet alltså bara handlar om dessa skådespelares karriärer och deras syn på sitt yrke. Gällande sexfronten tror jag att exempelvis RFSU, RFSL och sex- och samlevnadsexperten Olle Waller har invändningar.

Personligen tycker jag att Kristen Stewart är en katastrof som skådespelerska. Därför borde det inte spela någon roll vad hon har att säga om skådespelaryrket. Men det är väldigt många unga människor som lyssnar till vartenda ord hon säger, vilket betyder att hon kan ha ett negativt inflytande på den kommande generationen när hon gör uttalanden om något som hon sysslar med. I kontrast tror jag inte att Brunnberg har särskilt stort inflytande på samhället. I alla fall inte när han gör uttalanden om kvinnliga brandmän och liknande. För han är inte brandman, han är skådespelare. Om han hade något att säga om de roller han spelar eller om andra skådespelare, skulle jag lyssna uppmärksamt. Annars bryr jag mig faktiskt inte.