Spekulationer om Nordkoreas ledare
Nordkoreas ledare Kim Jong-il ses här i en tv-reportage i Sydkorea. Han har inte visat sig offentligt sedan 14 augusti, enligt The Korean Herald. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


När Nordkoreas ledare Kim Jong-il den 9 september uteblev från kommunistregimens 60-årsparad, spreds ryktena om Kim runt om i världen. Det är känt att den 66-årige diktatorn lider av diabetes och hjärtsjukdom. Oro finns för det kaos som befaras inträda om Kim plötsligt skulle dö.

Senaste informationen från Sydkoreas underrättelsetjänst den 10 september säger att Kim Jong-il fick en hjärtinfarkt men håller på att återhämta sig, enligt den sydkoreanska nyhetsmedia, The Korean Herald.

Den sydkoreanska regeringen följer händelsen noggrant och håller hög beredskap för en eventuell krissituation. Relationen mellan länderna är ansträngd. Båda länder fortsätter att officiellt göra anspråk på suveränitet över hela Korea och försoningsförsök har hittills bara uppnått tillfälliga framgångar. Situationen komplicerades av Pyongyang testade missiler 1993, 1998 and 2006.

Den isolering som landet befinner sig i gör det svårt för bedömare sia om vad som kan hända vid en eventuell bortgång av den enväldige ledaren. Seoul förväntar sig massutflyttning av nordkoreaner. 

FN:s livsmedelsprograms (WFP) Asienchef, Tony Banbury meddelade den 8 september att ”just nu svälter miljoner nordkoreaner”.