Spekulationer kring hemligt avrättad affärsman i Kina
Ett foto på Zeng Chengjie som cirkulerar på Sina Weibo, Kinas twitterliknande mikroblogg. Zeng avrättades den 12 juli i år anklagad för att ha finansierat sitt fastighetsbolag med kapital från olagliga investeringar. (Sina Weibo)


Den hemliga avrättningen den 12 juli av en kinesisk affärsman har lett till kontroverser. Enligt det kinesiska rättsväsendet var han en svindlare. Fallet har fått uppmärksamhet från kända intellektuella i Kina.

Affärsmannen Zeng Chengjie från Hunanprovinsen var under en tid i karriären mycket respekterad och lovordad av kinesiska statliga medier.

I maj 2011 dömdes han för att ha bluffat till sig tre miljarder kronor från 57 000 investerare för att finansiera sitt fastighetsbolag, efter att investeringsbestämmelserna gjorts om.

Efter avrättningen kremerades kroppen utan familjens medgivande eller vetskap. Myndigheterna ska ha varit rädda för allmänhetens negativa reaktioner om de i förväg hade berättat för de anhöriga om den stundade avrättningen, enligt människorättsadvokaten Li Jinglin i Peking, som intervjuades av Sound of Hope (SOH), en oberoende kinesiskspråkig radiokanal.

Zengs dotter vände sig till Sina Weibo, Kinas twitterliknande mikroblogg, för att protestera över sin fars öde.

Hon hävdade att de lokala myndighetstjänstemännen hade konspirerat med Zeng i olagliga finansiella aktiviteter, men drog sig ut när de kände att de politiska vindarna vände.

Hennes far blev därmed den ende som anklagades. I ett senare skede gjorde ett av regimens kapitalförvaltningsföretag vinster på Zengs sålda tillgångar, enligt Zengs advokat.

Zengs dotter tyckte också att det var skumt att myndigheterna hade sålt Zengs företag så fort, och att domstolen aldrig granskat Zengs tillgångar innan man dömde honom. ”Är detta lagligt?”, krävde Zengs dotter att få veta i en video på Sohu, en kinesisk internetportal.

Ett inlägg på Weibo från domstolen som hade hand om Zengs fall hävdar att kinesisk lag inte tillåter familjebesök till dödsdömda fångar.

När några nätanvändare hittade en dom där Kinas högsta domstol verkligen fastslår rättigheten till detta, hade domstolens Weibo-konto raderat inlägget.

Nätanvändare hade tagit en skärmdump av inlägget som bevis på hur illa domstolen har skött Zengs fall.

Huruvida regimen bör tillåtas att döma affärsmän till döden för ekonomiska brott har livligt diskuterats på internet i Kina.

”Att döda entreprenörer – landets framtid blir bara mörkare och mörkare”, sade advokaten Lin Qingping i Hunanprovinsen.

”Omständigheterna kring Zeng Chengjie är en varning till kinesiska affärsmän: Lämna Kina och få ut dina pengar därifrån. Titta bara på vad som händer härnäst, om ni idioter inte tror mig”, skrev He Bing, vice direktör för topprankade juristskolan inom China University of Political Science and Law. Hans inlägg har bloggats över 25 000 gånger och ledde till 7 000 svar.

Statliga South Winds Magazine i Guangzhouprovinsen uttryckte liknande tankar på Weibo: ”Alla affärsmän bör rikta uppmärksamheten kring Zeng Chengjies hemliga avrättning. Kommer det här att övertyga affärsman att hoppa av? Är makt värt mer än ditt liv och dina pengar?”

”Hybris bland lokala tjänstemän och rättsväsendets kallblodighet är helt enkelt bortom vad vanliga människor kan föreställa sig”, skrev Yang Bin, åklagare i Guangdongprovinsen, på sin Weibo, ett inlägg som senare raderades av regimens granskare.

Vissa misstänker att Zengs avrättning hemlighölls för att dölja att hans organ ska ha skördats och sålts på den svarta marknaden.

”Jag tror att Zeng blev offer för ett lagligt sanktionerat mord”, sade Wu Jiaxiang, politisk analytiker från Peking, som tidigare varit rådgivare åt avsatte kinesiske ledaren Zhao Ziyang.

”Men det är olagligt att kremera honom”, svarade den välkände kinesiske intellektuella Wu Zuolai.

”Det skulle inte förvåna mig om någon annan redan har hans organ”, kommenterade He Bing.

Korruption bland tjänstemän har ökat markant den sista tiden. Mycket av detta beror på att den nya kinesiske partiledaren Xi Jinping har fortsatt att hålla igång antikorruptionskampanjen för att stärka partiets ställning.

Den tidigare järnvägsministern Liu Zhijun dömdes till villkorlig dödsdom den 8 juli för anklagelser om korruption, bland annat för att ha tagit emot över 65 miljoner kronor i mutor.

Li Jinglin, en människorättsadvokat, berättade för radio Sound of Hope att skillnaderna mellan Liu och Zeng har gett upphov till ilska bland nätanvändare.

”När folk jämförde Zeng med Liu Zhijun, insåg de att Liu är en korrupt man som försökte tillgodose sitt omättliga begär, vilket får Zeng, som stöttade affärslivet och bidrog till samhället, att se fantastisk ut i jämförelse”, sade Li.

”Den bättre människan döms
till döden och de mer korrupta får leva – för många människor är detta oacceptabelt.”

Översatt från engelska.