"Spectacular" ger traditionella kinesiska värden till Finland


Under den soliga eftermiddagen lördagen den 30 mars hade Shen Yun Chinese Spectacular en strålande premiär i Finland.

Showen visades för en förtjust publik i Tampere Hall, Skandinaviens största kongresscenter och Nordens kanske främsta kulturella mötesplats.

Föreställningarna i Tampere arrangeras av Föreningen för traditionell kinesisk kultur (Kipeta) och den finska Falun Dafa-föreningen.

Vid en speciell VIP-mottagning innan föreställningen sade Kipetas ordförande Veijo Pekkarinen till de inbjudna gästerna att Specatcular är unik då den förmedlar de värderingar som var kännetecknande under gamla kinesiska dynastier.

– I forna Kina tänkte faktiskt alla att det viktigaste målet för människan var att leva i harmoni med universum, sade Pekkarinen. Traditionella filosofier och trossystem diskuterade förädling av den moraliska karaktären. Taoister sökte att nå Tao och buddhister kultiverade buddhaskap. Den konfucianska filosofin betonade harmoni mellan människor, uppriktighet, rättfärdighet och trofasthet. Efter att den europeiska kommunismen kom till Kina för femtio år sedan har Kina förlorat en stor del av dess traditionella värden, framförallt som en följd av kulturrevolutionen.

För många är kinesisk kulturuppvisning nu för tiden liktydigt med drakdans, smällare, balanskonst och uppträdanden med kampsport. Men detta representerar inte den äkta kinesiska kulturen, som har ett mycket större djup.

Den forntida kinesiska kulturen är genomsyrad av betydande inre mening. Det är en kultur som fäster stor vikt vid andlig växt och stärkande av personlig moral.

Genom att ge nytt liv åt dessa traditioner berättar ”Spectacular” för oss om inre strävan i sökandet efter andlig upplysning; ädla etiska ambitioner. Gruppens sånger och danser återspeglar de olika folkslagen i detta enorma land och dess verkliga rötter.

Pekkarinen tillade att showen också återger dagens Kina:

– En del människor försöker fortfarande modigt att värna om deras kulturella arv och bevara det för framtida generationer.

Tamperes invånare är kända för att vara kulturälskare, med ett tjugotal evenemang under sommarens teatersäsong. Över 1000 personer, däribland många familjer, kom till den första visningen av ”Spectacular” i Finland.

Showen ges under två dagar i Tampere, och återvänder sedan till Stockholm för en föreställning den 3 april.

För information om kommande föreställningar med Divine Performing Arts besök www.DivinePerformingArts.org