Sparkade tjänstemän får i hemlighet nya poster


Det är ganska vanligt i Kina att partitjänstemän, som tvingats avgå efter allvarliga anklagelser, får nya poster.

En 28-våningsbyggnad i Shanghai fattade eld i november 2010, där 58 människor dog och 71 skadades i eldsvådan. De ekonomiska förlusterna uppskattades till 168 miljoner kronor.

Först grep myndigheter en förman och sju arbetare, som arbetade inne i byggnaden för att installera energisnåla apparater som en del av ett myndighetsprojekt, när katastrofen inträffade.

En undersökning visade att byggnadsprojektet olagligt hade lagts ut på entreprenad åtminstone tre gånger och säkerhetsföreskrifter hade ignorerats. Offrens familjemedlemmar krävde att ansvariga tjänstemän skulle pekas ut och åtalas.

För att blidka den ursinniga allmänheten, sparkades Zhang Renliang, direktör för Shanghais Jingandistrikt, den 9 juni 2011 för inblandning i den olagliga entreprenaden.

Men blott sex månader senare hade Zhang fått ett nytt arbete. Kashgar News meddelade nyligen att Zhang tilldelats posten som vice partisekreterare för staden Kashgar i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina.

Zhang är inte ensam. Under de senaste 10 åren har ett antal avskedade kinesiska partitjänstemän tilldelats nya poster.

Zhang Wenkang, tidigare folkhälsominister, sparkades i april 2003 för att ha mörklagt och misskött sarsepidemin. I oktober samma år tilldelades han posten som vice ordförande för Soong Ching Ling Foundation.

Xie Zhenhua, tidigare chef för statens miljövårdssektion, avgick efter anklagelser om vårdslöshet efter en explosion i en kemifabrik i Jilinprovinsen. Omkring 100 ton cancerframkallande kemikalier läckte ut i Songhuafloden i november 2005. I december 2006 tilldelades Xie en ny post som vicedirektör för Kinas nationella utvecklings- och reformkommission.

Li Changjiang, tidigare chef för Kinas kvalitetsinspektion, tvingades avgå efter mejeriskandalen 2008. I december 2009 tilldelades Li vd-posten för det statliga verket som försöker stoppa pornografi.

Kineser på internet ventilerar ofta sin frustration över sådana fall.

“Är inte det så kallade straffet en politisk fars och ett verktyg för att blidka allmänheten?”, skrev en person på internet.

Det här är en maffia! En maffia som sätter sig över folket!”, skrev en annan.

“De försöker vilseleda folket när de avskedar en tjänsteman”, skrev ytterligare en.

Översatt från engelska.