Sparkade ledaren i Sichuan inblandad i förföljelsen av Falun Gong
Li Chuncheng, misstänkt för korruption, har gripits och förhörs under en process som kallas shuanggui. Li är känd som fixare åt den tidigare säkerhetschefen Zhou Yongkang och den förste på hög nivå som blivit föremål för en ny anti-korruptionskampanj. (Foto från Weibo.com)


En före detta kinesisk tjänsteman på hög nivå från Sichuanprovinsen har nyligen satts under utredning av kommunistpartiet, enligt uppgift för korruption, men en färsk rapport säger att han kan ha varit inblandad i något mycket mera ondskefullt: brott mot mänskligheten, brott begångna mot samvetsfångar.

Li Chuncheng, före detta biträdande chef för Sichuanprovinsen och känd som ”fixare” åt den kinesiske säkerhetschefen Zhou Yongkang, har pekats ut av människorättsorganisationen World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) som direkt inblandad i förföljelsen av Falun Gong-utövare i Sichuanprovinsen.

Falun Gong är en qigongmetod med långsamma och meditativa övningar med ursprung i Kina, men har förföljts av det kinesiska kommunistpartiet sedan 1999. Tusentals utövare har dödats i fängsligt förvar och ännu fler har utsatts för tortyr eller andra övergrepp, enligt Falun Dafa Information Center.

Mellan 1999 och 2002 var Zhou Yongkang partichef i Sichuan, medan Li var borgmästare i huvudstaden Chengdu och han blev till slut en av Zhous förtrogna.

WOIPFG säger att man fått reda på att ett stort antal Falun Gong-utövare har utnyttjats för organstölder från levande människor och hållits fängslade i militärens lagerbyggnader och andra anläggningar i Sichuan och i Chongqing, där den skandaliserade partichefen Bo Xilai var styrande.

Nyligen släppte WOIPFG ett telefonsamtal som spelats in i hemlighet mellan Zhou och en utredare som utgett sig för att vara Li, vilket tyder på att Zhou och Li var inblandade i frihetsberövandet av Falun Gong-utövare, samt potentiellt involverade i organstölder.

Samtalet, som ägde rum den 29 maj 2008, mellan de två partibossarna visade att Zhou inte förnekade att Falun Gong-utövare hölls i lagerbyggnader och andra anläggningar. Och han sade också att sådana frågor bör diskuteras via en hemlig ”röd telefonlinje”.

Samtalet ägde rum efter den förödande jordbävningen 2008 i Sichuan som dödade hundratusentals. Följande spelades in:

Utredare (utgav sig för att vara Li): Hej, är detta Zhou Yongkang?

Zhou Yongkang: Ja, det är jag.

Utredare: Det här är Li Chuncheng.

Zhou Yongkang: Vad?

Utredare: Jag är Li Chuncheng, partichef i Sichuanprovinsen.

Zhou Yongkang: Från Chengdu?

Utredare: Ja.

Zhou Yongkang: Är du Chuncheng?

Utredare: Det stämmer.

Zhou Yongkang: Jag känner inte igen din dialekt. Är du trött?

Utredare: Trött. Jag måste rapportera en sak till dig.

Zhou Yongkang: Åh.

Utredare: Ett efterskalv efter jordbävningen har inträffat och något hände.

Zhou Yongkang: Åh.

Utredare: I vår region har många anläggningar som används för att förvara Falun Gong-utövare blivit skadade. Några av dem stack därifrån. Vad tycker du vi ska göra?

Zhou Yongkang: Åh.

Utredare: Vad tycker du vi ska göra nu?

Zhou Yongkang: Hur många människor fanns där? I arbetslägren eller omskolningslägren?

Utredare: Nej. De som var inlåsta i våra militära lagerbyggnader.

Zhou Yongkang: Hur många personer?

Utredare: Mer än 20 personer.

Zhou Yongkang: Platser som administrerades av rättsväsendet? Den rättsliga byrån?

Utredare: Nej, det var tänkt att vara deras … Jag måste ta reda på vem som var ansvarig. Det är vad de rapporterade till mig.

Zhou Yongkang: Du är Chengdus partichef?

Utredare: Vad tycker du att vi ska göra?

Zhou Yongkang: Ring mig igen på den röda linjen. Använd din röda telefon (hemlig telefon) när du ringer mig. Jag … Jag vet inte vem du är. Jag ska prata med dem.

I inspelningen verkade Zhou misstänksam när utredaren kallade sig Li Chuncheng, vilket tyder på att Zhou fortfarande upprätthöll en ganska nära kontakt med Li efter att Zhou lämnade Sichuan för att bli medlem i politbyråns ständiga utskott och chef för det svepande politiskrättsliga utskottet, eftersom han inte kände igen Lis accent. Han sade också: ”Jag vet inte vem du är”.

Inspelningen visar också att Zhou frågade ”hur många” som var i de lagerbyggnader som WOIPFG misstänker användes i genomförandet av organstölder.

Den 4 december rapporterades att Li placerades under ”shuanggui” – en typ av förhör och frihetsberövande som användes internt av kommunistpartiet under Sovjettiden. Att fängsla honom har tolkats som nye ledaren Xi Jinpings partis tillslag mot korruptionen.

Li placerades under förhör rörande en eventuell skandal som involverar Chengdu Industry Investment Group Co Ltd. ledd av affärsmannen Dai Xiaoming, rapporterade ekonomimagasinet Caijing.

Originalartikel på kinesiska.

Översatt från engelska.