Sparkad kinesisk partitjänsteman hade 25 sällsynta diamanter och 25 bankkonton
Liu Tienan, en mäktig kinesisk ekonomiplaneringstjänsteman, har uteslutits ur kommunistpartiet och är avsatt på grund av korruption. Misstankarna presenterades först av en känd journalist. Bilden är från 2009. (AP Photo/Eugene Hoshiko, File)


Medier på det kinesiska fastlandet reagerade på avskedandet av den korruptionsdömde kinesiske partitjänstemannen Liu Tienan, 59, med att publicera mängder av detaljer om honom under fredagen.

Liu, som tidigare var biträdande direktör i den nationella utvecklings- och reformkommissionen, som övervakar kinesisk ekonomi, hade en förmögenhet på motsvarande omkring 100 miljoner kronor fördelade på 25 bankkonton. Dessutom hade han 25 sällsynta diamanter och nästan 10 kilo guld, enligt medierapporter från den 9 juli, som nu dykt upp igen efter att det stod klart att Liu sparkats.

Kinas övervakningsministerium kallade Liu för ”moraliskt degenererad” i ett pressmeddelande den 8 augusti. Liu ska ha ”utnyttjat sin position för att skapa vinst åt andra, och både Liu och hans familj tog emot mycket stora mutor”.

Liu ska vidare ha haft åtta älskarinnor i Peking, Zhejiang, Shaanxi, Shandong och Jiangsu, enligt statligt styrda Hong Kong Commercial Daily. I hans hem i Qingdao i Shandongprovinsen fann man över 330 erotiska filmer.

Fallet med Liu är ovanligt, eftersom anklagelserna mot honom ursprungligen kom från en mikroblogg i december, tillhörande den välkände kinesiske journalisten Luo Changping, som är biträdande chefredaktör på statligt styrda tidskriften Caijing.

Journalisten anklagade Liu för att ha skumma kopplingar till en affärsman, och för att vara inblandad i problematiska banklån.

I maj sjösatte myndigheterna en undersökning av Lius förehavanden, som en del av kommunistpartiledaren Xi Jinpings aktion mot den okontrollerade förskingringen.

Den centrala kommissionen för disciplininspektion, som är kommunistpartiets interna antikorruptionsmyndighet, sade i ett uttalande att man ämnade konfiskera Lius ”illegala vinster” och lämna över hans fall till åklagarna.

I en ledarartikel utan signatur i Global Times hävdades att ”Lius fall var oundvikligt. Även om skandalen kring honom inte hade exponerats på nätet för åtta månader sedan skulle han ha mött sitt öde förr eller senare.”

Kinesiska nätanvändare hjälptes åt att beräkna värdet av Lius egendom på den kinesiska twitterliknande plattformen Sina Weibo. Guldet beräknades ha ett värde på 2,3 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) och diamanterna har värderats till 764 miljoner yuan.

”Liu är sammanlagt god för över 800 miljoner yuan. Han skulle behöva jobba i 8 529 år utan att äta eller dricka för att tjäna ihop till det”, skrev den kinesiske bloggaren Laoxushiping, som har över 335 000 följare på Weibo. ”800 miljoner yuan kan försörja 3,78 miljarder människor i fattigdom.”

Andra nätanvändare uttryckte sitt ogillande för korrupta tjänstemän.

”Nätanvändare anser att det är mycket viktigare att bekämpa korrupta tjänstemän än att slåss för Diaoyu-öarna”, sade en. ”Om regeringen bad mig att gå med i armén skulle jag fråga: ‘Är alla korrupta tjänstemän döda? Om inte så tänker jag definitivt inte spilla mitt blod för korrupta tjänstemän och deras barn som lever i lyx.'”

En nätanvändare från Peking skrev: ”Den mest korrupte tjänstemannen finns inte, det finns bara mer och mer korrupta tjänstemän.”

Lu Chen (Epoch Times) och Associated Press bidrog till denna artikel.

Översatt från engelska