Spår efter liv på Mars kan ha upptäckts av forskare
Nyligen har forskare upptäckt stenformationer som kan innehålla tidiga fossilrester från liv på Mars. (Foto: NASA)


Liv på Mars kan vara verklighet, menar forskare efter att ha upptäckt nya bevis på att stenar på Mars kan innehålla spår av levande organismer.

Ett område av uråldriga stenar på Mars kan gömma rester av tidigt liv på planeten i form av fossil. Det menar en forskningsgrupp ledd av Institutet för sökandet efter utomjordisk intelligens (SETI) i Kalifornien.  

Området, känt som Nili Fossae, utgörs av stenar som är nästan identiska med stenformationer som hittats i Pilbara-området i Australien.

Forskarna, vars rapport publicerades i tidningen Earth and Planetary Science Letters den 30 juli 2010, säger att detta är anmärkningsvärt eftersom liv har hittats i form av mineral i Australiens nordvästra region.

Troligtvis har stenarna i Nili Fossae existerat i tre fjärdedelar av Mars historia. År 2008 upptäckte man att stenarna innehåller karbonater, som vetenskapsmän säger är ett tecken på att planeten varit beboelig. Karbonater bildas när vatten och koldioxid blandas med kalcium, järn eller magnesium och hittas i snäckskal och ben.

Forskarna använde instrument på NASA:s Mars rymdfarkost för rekognosering för att undersöka de upp till fyra miljarder år gamla stenarna med hjälp av infrarött ljus. Vetenskapsmännen berättade för BBC att en liknande ”hydrotermisk” process som har bevarat liv i nordvästra Australien kan ha skett i Nili Fossae.

Stenarna i Pilbara innehåller välvda formationer kallade stromatoliter, som består av filmer av alger som binder sediment. Fortfarande kan man idag se levande sådana i Shark Bay i västra Australien.

– Det var liv som skapade de här formationerna. Det kan vi säga eftersom det bara är liv som kan skapa sådana former. Det skulle ingen geologisk process kunna, sade Adrian Brown vid SETI till BBC.

Hittills har forskarna bara hittat minerallikheter mellan de två områdena, men de har hopp om att stromatolitliknande formationer kan hittas på Mars i framtiden.

– Om det fanns tillräckligt med liv där för att skapa lager för att bygga upp koraller eller något slags mikrobiella hem, och om det begravdes på Mars, kan samma fysiska skeenden som på jorden ha skett där, sade Brown till BBC.

Nili Fossae hade föreslagits som ett landningsställe för NASA:s vetenskapslaboratorium på Mars som lanseras år 2011, men området ansågs vara för stenigt och farligt.

– Man kommer att besöka ett annat intressant ställe vid landning men det här är den plats där vi borde leta efter tidigare liv på Mars, berättade Brown för BBC.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40087/