Spänt mellan Ryssland och Turkiet efter nedskjutning av plan
Turkiet sköt ner ett ryskt stridsplan som kom in över turkiskt luftrum i 17 sekunder och spänningarna mellan Ryssland och Turkiet ökar. (Foto: Sean Gallup/AFP/Getty Image)


På tisdagen sköt Turkiet ner ett ryskt stridsplan som kommit in över turkiskt luftrum nära den syriska gränsen. Det är första gången ett Nato-land skjutit ner ett ryskt plan sedan 50-talet, men Turkiet hävdar att det var nödvändigt efter upprepade kränkningar.

Efter tisdagens nedskjutning av det ryska planet sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan igår kväll att alla bör respektera Turkiets rätt att försvara sina gränser, och att det turkiska luftrummet har kränkts flera gånger de senaste veckorna, rapporterar Reuters.

Turkiet hävdar i ett brev till FN:s säkerhetsråd att planet sköts ner ett par kilometer in i landet när de befunnit sig där i 17 sekunder, trots att de varnats tio gånger under fem minuter, rapporterar Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin å sin sida hävdar att planet attackerades en kilometer in i Syrien och varnade för allvarliga konsekvenser.

– Vi kommer aldrig att tolerera sådana brott som har begåtts idag, säger Putin.

Rysslands försvarsdepartement meddelar att en robotkryssare utrustad med luftförsvarssystem ska placeras i Medelhavet för att förstöra allt som kan utgöra en fara för ryska styrkor i Syrien.

Putin kallar Turkiet för ”medbrottslingar till terrorister” och utrikesminister Sergej Lavrov har ställt in en planerad resa till Ankara på onsdagen.

”Isolera inte Ryssland” säger Rysslandskännare

En av Rysslands största resebyråer har ställt in alla resor till Turkiet, skriver BBC.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stöder turkarnas bedömning men att det krävs diplomati och nedtrappning för att lösa den uppkomna situationen, skriver BBC.

På tisdagskvällen diskuterade USA:s president Barack Obama och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett telefonsamtal, vikten av att minska spänningarna med Ryssland, skriver news.sky.

En av piloterna i det nedskjutna planet skadades på väg mot marken i fallskärm. När han nådde marken dödades han på ett brutalt sätt av jihadisterna, skriver news.sky. Den andra piloten ska ha plockats upp av den syriska armén och förts till en rysk flygbas.

Gripanden, utegångsförbud och flygräder efter valet i Turkiet