Spanska 'Indignados' en stark kraft i en global rörelse
Medlemmar i Indignados-rörelsen drabbar samman med polis den 12 oktober under en protest mot regeringen i centrala Rom. (Foto: Tiziana FABI/AFP/Getty Images)


Occupy Wall Street och dess amerikanska utlöpare bleknar i storlek jämfört med dess spanska kusin som kan komma att få en ledande roll i en alltmer globaliserad och samordnad rörelse.

I Spanien har protesterna fått smeknamnet 15M efter dagen då det startade, den 15 maj, och som ”Indignados” av dem som ingår i rörelsen.

Den 15 oktober sporrade dessa indignerade spanjorer till en samordnad global protest som omfattade 90 länder och 1 000 städer. I Spanien deltog hundratusentals människor som stödjer uppfattningen att Indignados har blivit en inspirationskälla och en samordnande kraft för aktioner som sträcker sig utanför Spaniens gränser.

Det spanska nyhetsprogrammet RTVE uppskattade att mellan 6,5 och 8 miljoner spanjorer har deltagit i protester under 2011 och 80 procent av spanjorerna stöder ”Indignados” sak, enligt opinionsundersökningar, rapporterar EU Observe.

Nyligen kom en grupp spanska Indignados till Bryssel efter en 80 dagar lång vandring från Spanien. De hoppades att få framföra sin sak till topptjänstemännen i EU. I ett YouTube-klipp sade en av demonstranterna: ”Jag är fysiker, talar fem språk och jag är arbetslös.”

Arbetsmarknaden i Spanien ser dyster ut. Enligt USA:s Statistiska byrå för arbetskraft hade Spanien en total arbetslöshet på 21,2 procent i augusti 2011 och under året har olika källor sagt att ungdomsarbetslösheten är ungefär det dubbla. Samtidigt har den spanska regeringen, i likhet med de flesta europeiska regeringar, varit tvungna att införa olika åtstramningsåtgärder för att hantera sina ekonomiska problem.

Den spanska organisationen för medborgare på gräsrotsnivå, Democracia Real Ya (DRY), som betyder ”verklig demokrati nu”, har spelat en särskilt viktig roll med fokus på att kräva ett slut på åtstramningsåtgärder och en ny syn på demokrati. Bland annat har de föreslagit en helt ny europeisk konstitution som skapas på ett liknande sätt som den nya isländska grundlagen skrivs, med hjälp av gemensam problemlösning, som för fram förslag från folket via sociala medier. Epoch Times har gjort en e-mailintervju med Miguel som är spansk talesman för DRY men som föredrog att inte lämna sitt efternamn.

Vid 50 års ålder är Miguel gammal nog att ha deltagit i kampen för ett demokratiskt Spanien, en kamp som pågick på 1970-talet efter den långvarige diktatorn Francisco Francos död. ”Minnena av den tiden ger genklang i den nuvarande rörelsen”, sade han.

”15M har blivit en frisk fläkt som perfekt definierar vem den nuvarande fienden är och vilka krav vi ska ställa till dem”, sade han, med tanke på DRY:s slogan. ”Vi är inte egendom i händerna på politiker och bankirer.”

Miguel kallar rörelsen
”en fråga om självförsvar” och sade att det är den här generationens skyldighet att välfärdssystemet, som tidigare generationer kämpat för, inte blir förstört.

”Regeringen räddar bankerna och tvingar fram pengar från arbetarna, orsakar sämre arbetsvillkor, indirekta skatter och nedskärningar av den sociala tryggheten”, sade han.

Han säger att en hög arbetslöshet bland unga spanjorer med högre utbildning är en anledning till att rörelsen har varit särskilt stark och samordnad där.

Även fast protesterna den 15 oktober ledde till upplopp och oroligheter i Italien, var protesterna fredliga i de flesta av de cirka 90 länder där de ägde rum. I Spanien var deltagarantalet enormt. Bara i huvudstaden Madrid deltog uppskattningsvis 500 000 människor. Miguel kallar händelsen, med dess natur av horisontell gräsrotsnivå, ”en milstolpe i historien som kommer att studeras senare.”

”Det civila samhället har globaliserat sina förslag och åtgärder, något som var otänkbart för några månader sedan. Vi har öppnat en ny horisont men jag kan fortfarande inte säga vad som kommer att hända”, sade han.

Det talas redan om återkommande globala protester den 15:e varje månad, eller med någon annan tidsintervall. Miguel vill att medvetenheten ska bli ännu större i hans eget närområde och han ser också fram emot det spanska valet i november för att se hur den här spirande rörelsen kommer att utvecklas.

”Nu måste vi ha lite lugn och ro för att göra vårt arbete, tänka globalt och agera lokalt. Det är dags för bostadsområden, arbetsplatser, och utbildningscentra”, sade han.

Tilläggsrapportering av Yvonne Mendy

Översatt från engelska