Spansk fredsprocess på is efter bomb
SPANIEN, Madrid: Brandkåren på Barajas flygplats i Madrid efter en explosion på parkeringen vid flygfältet den 30 december 2006. (Foto: AFP/Pedro Armestre)


Den spanska regeringens trevande fredsdialog med ETA läggs på is. Madrids besked kom efter den baskiska rörelsens bomb på Madrids flygplats Barajas i dag då omkring 20 personer skadades.

– Jag har beslutat att suspendera alla initiativ till dialog med ETA, sade premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero på en presskonferens i Madrid på lördagskvällen.

Beslutet kom mindre än ett halvt dygn efter explosionen vid den internationella flygplatsens nya terminal 4. Bomben skadade omkring 20 personer trots förvarningar om att en laddning placerats i en bil på en inomhusparkering.

En uppringare som sade sig representera ETA tog kontakt med räddningstjänsten strax före explosionen.

Tjocka rökmoln steg upp från p-området efter sprängningen. Även den ultramoderna avgångshallen fylldes med rök.

I mars tillkännagav ETA att rörelsen gett upp sin väpnade kamp för ett fritt Baskien för gott. Det ingav för första gången på länge hopp om en lösning på decennier av blodsutgjutelse, och sedan dess har ihärdiga rykten talat om trevande fredskontakter mellan ETA och Spaniens regering.

ETA anklagas för att ha orsakat omkring 800 människors död sedan 60-talet. Rörelsen har kidnappat och mördat politiker och företagare och utkrävt ”skatt” av företag. Den förre premiärministern José Maria Aznar undgick med knapp nöd att dödas av ett ETA-attentat mot hans hem.

Under Francodiktaturen var det relativt många som stödde ETA:s kamp mot regimen, men då de baskiska provinserna efter general Francos död fått alltmer självstyre har stödet sjunkit, främst på grund av rörelsens brutala metoder.

ETA har vanligen varnat i tid för sina bomber och det har ofta handlat om små laddningar som påminnelse om att kampen fortsätter trots omfattande gripanden av anhängare.

Den baskiska regeringen bekräftade att ETA tagit på sig ansvaret men sade inte uttryckligen att ETA låg bakom.

Om ETA:s vapenvila nu faktiskt är slut innebär det ett hårt slag för den socialistiske premiärministern Zapatero, som i juni tillkännagav att en fredsprocess har inletts.

Den konservativa oppositionen i Aznars parti PP har varit mycket kritisk mot alla former av förhandlingar med ETA, som är stämplat av EU som terrorrörelse.