Spansk domare utfärdar arresteringsorder för före detta kinesisk ledare
Från höger till vänster syns Thubten Wangchen (offer och målsägande), Palden Gyatso (offer), Takna Jigme Sangpo (offer), Kalsang Phuntsok (dåvarande chef för tibetanska ungdomskongressen), framför den spanska nationella domstolen (Audiencia Nacional) efter att ha lämnat in en stämningsansökan för folkmord, den 28 juni 2005. Den 6 februari utfärdade arresteringsordrar i fallet. (Foto: Carlos Sánchez/Tibet Support Committee)


Efter en fördröjning på flera månader har en domare i Spaniens högsta domstol utfärdat en arresteringsorder för fem tidigare högt uppsatta kinesiska regimtjänstemän, bland annat den förre partiledaren Jiang Zemin, och beordrat att den ska skickas till Interpol. Arresteringsordern kommer dock kanske inte att gälla så länge, om Kina får som det vill.

Den 18 oktober 2013 beordrade den nationella domstolen att arresteringsordern skulle utfärdas för folkmord, tortyr och brott mot mänskligheten, brott som skulle ha begåtts under Kinas ockupation av Tibet. I en relaterad stämningsansökan beslutade domstolen även om åtal mot kommunistpartiets förre ledare Hu Jintao för folkmord i Tibet.

Utslaget i november ledde till högljudda protester från kinesiska diplomater. På tisdagen svarade Folkrepubliken Kinas ambassadör i Madrid på arresteringsordern med en ”kraftfullt formulerad protest” till den spanska regeringen, enligt tidningen El Pais.

På det kinesiska utrikesministeriets dagliga informationsträff på tisdagen sade taleskvinnan Hua Chunying: ”Kina är extremt missnöjt med och motsätter sig kraftfullt den spanska domstolens felaktiga agerande, som sker utan hänsyn till Kinas allvarliga ställningstagande. Om denna fråga kan hanteras korrekt kommer att påverka den hälsosamma utvecklingen av ländernas relation.”

Enligt El Pais hade domaren Ismael Moreno dragit ut på utfärdandet av arresteringsordern på grund av det ”extrema obehag” som Kinas representanter uppvisat. Efter intensiva diskussioner i domstolen gick domaren med på att skriva under ordern, vilket garanterade att man kunde gå vidare med stämningen, åtminstone tills vidare.

Det styrande spanska Folkpartiet kom på tisdagen med ett lagförslag i parlamentet för att hindra domstolar från att gå vidare med den här stämningen och andra liknande i människorättsärenden som beror på den vida tolkningen av universalprincipen som för närvarande finns i spansk lag.

Universalprincipen har med internationell rätt att göra, och enligt den kan en nation ställa individer inför rätta oavsett var brotten begåtts, om de begångna brotten är tillräckligt allvarliga.

Samtliga oppositionspartier har sagt att man kommer att rösta mot det nya förslaget, men inte ens en enad opposition kan stoppa förslaget från att bli lag om Folkpartiet bestämmer sig för att driva igenom det.

Förutom den förre regimledaren Jiang Zemin, så inkluderar arresteringsordern även förre premiärministern Li Peng, känd som “slaktaren från Peking” för sin roll i massakern på studenter på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Li ingick på grund av att han var premiärminister under den våldsamma repressionen i Tibet på 80- och 90-talet.

Vidare fanns bland andra Qian Shi, tidigare säkerhetschef och ledare för Kinas beväpnade polis under perioden med undantagstillstånd i Tibet på slutet av 80-talet, Chen Kuiyan, partisekreterare i Tibet mellan 1992 och 2001 och känd som en hök, samt Peng Peilun, familjeplaneringsminister på 90-talet.

När Spaniens nationella domstol åtalade Hu Jintao för folkmord sade Alan Cantos, chef för Tibet Support Committee till Epoch Times att domstolsutslaget var “en triumf för spansk rättvisa som har ställt sig på sanningens, principernas och lagens sida, och inte på den kinesiska maktens och de diplomatiska påtryckningarnas sida.”


Översatt från engelska