Spansk båt fortfarande kapad utanför Somalias kust
En bild av trålaren Alakrana den 3 oktober 2009 nära Somalias kust. Piraterna tillfångatog besättningen den 1 oktober. (Foto: AFP/Distribution av det spanska försvarsministeriet)


Tonfisktrålaren Alakrana kapades i fredags av tretton tungt beväpnade pirater. Det baskiska fiskefartyget fiskade i Indiska Oceanen knappt etthundratrettio mil söder om den säkra fiskegräns som den spanska fiskenäringen satt upp för spanskflaggade fartyg.

Det var den andra attacken mot Alakrana på mindre än en månad. Den skedde efter att kaptenen varit tvungen att göra en undanmanöver för att komma undan ett tidigare kapningsförsök den fjärde september

Den spanska fregatten Canarias och det franska krigsfartyget Germinal satte kursen mot det kapade fartyget och kom ikapp tonfisktrålaren igår natt. Två pirater lämnade Alakrana med en motorbåt lastad med fjorton dunkar bränsle, och de tillfångatogs när de närmade sig kusten.

Piraten Ali-Mohamed säger i en telefonintervju med AFP:
– Den här båten har fiskat illegalt under en lång tid och som tur är, är den nu i våra händer

Domare Baltasar Garzón, undersökningsdomare vid Spaniens National Aucience, landets högsta brottmålsdomstol har åtalat de två somalierna för kapning och terrorism relaterat till Alakrana. Alla besättningsmedlemmar är i säkerhet och har fått möjlighet att kommunicera med sina familjer.