Spänningen på den koreanska halvön ökar
Soldater vid den demilitariserade zonen på Sydkoreas sida den 27 febuari 2013. (Foto. Chung Sung-Jun/Getty Images)


Nordkorea sade på lördagen att relationen med Sydkorea från och med nu har gått in i ett krigstillstånd. Alla gränsöverskridande aktiviteter kommer att betraktas som en krigshandling, enligt Yonhap News.

På fredagen hade Kim Jong-Un ett krismöte med landets högsta militärledning.

Därefter gavs order om att alla strategiska robotar riktade mot mål i Sydkorea, USA:s fastland, militärbaser på Hawaii och Guam skulle försättas i högsta stridsberedskap.

”Från och med nu kommer krigstillstånd att råda mellan Nordkorea och Sydkorea. Alla frågor kommer att behandlas enligt krigsreglementet”, sade Nordkorea i ett särskilt uttalande från regeringen, partiet och andra organisationer, enligt Korean Central News Agency, KCNA.

Pyongyangs retorik har den senaste tiden blivit mer och mer aggressiv med krigshot mot USA och Sydkorea. Ilskan över ländernas gemensamma militärövningar och att USA låtit stealth bombplan med kapacitet att bära kärnvapen flyga över Sydkorea ses som ytterst provocerande.

Försvarsdepartementet säger att veckans övningar med stealth bombplanen, som flögs in från en militärbas i Missouri, var av defensiv karaktär.

Men några experter har noterat att Sydkorea har antagit en hårdare retorisk position. 

Sydkoreas försvarsdepartement fördömde den senaste tidens hotfulla retorik från norr som oacceptabla hot som skadar fred och stabilitet.

”Vår militär kommer att upprätthålla fullständig beredskap och inte lämna några blinda punkter för att trygga folkets liv och säkerhet”, sade försvarsdepartementet i ett uttalande, enligt Yonhap News.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel sade enligt Washington Post, att USA inte har något annat val än att ta Pyongyangs hot på allvar.

Läs artikel i ämnet på engelska.