Spänningarna ökar mellan Nord- och Sydkorea men arbetet pågår som vanligt
Sydkoreanska nya officerare under en gemensam ceremoni i Gyeryong i Sydkorea den 8 mars. Sydkoreanska och amerikanska militärövningar har satt igång nya hot från Nordkorea. (Foto. Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)


Tidigt på måndagsmorgonen hotade Pyongyang att skära av telefonförbindelsen med grannlandet och enligt Reuters svarade inte Nordkorea på Sydkoreas dagliga samtal via Röda korsets ”heta linje”.

USA och Sydkorea inledde på måndagen en ny omgång militärövningar. Övningarna involverar 10 000 sydkoreanska trupper och 3 000 amerikanska soldater och är planerade att pågå i elva dagar.

Övningarna genomförs varje år och har alltid föranlett en fientlig nordkoreansk respons.

Den här gången startade Nordkorea egna militära övningar och klippte av telefonlinjen som installerats av Röda Korset för att underlätta kommunikationen mellan de två nationerna.

Spänningen på den koreanska halvön har varit hög den senaste veckan efter torsdagens tillkännagivande om ökade FN-sanktioner mot Nordkorea. Sanktionernas syfte är att bromsa utvecklingen av landets kärnvapenprogram.

Nordkoreas svarade på sanktionerna med hot om en förebyggande kärnvapenattack mot USA. Det amerikanska utrikesministeriet svarade knappt på hotet, eftersom bedömare är överens om att Nordkorea inte har kärnvapen som kan nå USA.

På fredagen meddelade den koreanska Central News Agency (KCNA) ett slut på 1953 års koreanska vapenstilleståndsavtal. Det vapenstilleståndet, undertecknat av USA, Nordkorea och Kina, innebar eldupphör och avslutade Koreakriget. Men eftersom länderna aldrig nått fram till ett fredsavtal har de tekniskt sett varit i krig under de senaste 67 åren och deras interaktioner styrs av villkoren i vapenstilleståndet.

Nordkoreas tillkännagivande kan signalera en återgång till stridstillstånd. 

Kina, som historiskt sett är starkt allierad med Nordkorea, gick med på att delta i den senaste omgången av sanktioner. Kinas samarbete är avgörande för att lyckas med sanktionerna eftersom Nordkoreas primära exportvara är mineraler till Kina.

Enligt Wendell Minick, analytiker vid Defense News, är detta en betydande förändring av Kinas politik gentemot Nordkorea.

Sydkoreas nya president, Park Geun-Hye, har antagit en hård linje gentemot Nordkorea sedan hon blev vald den 25 februari.

Stängningen av Röda korsets telefonlinje kan signalera slutet på kommunikationen mellan länderna och det kan också ses som ett kraftigt symboliskt drag.

Samtidigt verkade allt pågå som vanligt på måndagen. Sydkoreanska arbetare vid Kaesong Industrial Park fick korsa gränsen till Nordkorea och gå till arbetet som vanligt.

Kaesong är ett gemensamt företagsprojekt mellan Nord och Syd, avsett att underlätta närmare ekonomiska band genom att låta sydkoreanska förmögna företag inom den arbetskrävande textil- och elektroniksektorn att anställa billig arbetskraft från Nord, enligt sydkoreanska Yonhap.

Enligt Yonhap var 2012 ett bra år för företag i den interkoreanska ekonomiska projektzonen. De förbättrade sina ekonomiska vinster trots ökande politiska spänningar.

Översatt från engelska